Partnerski projekti Grada Sarajeva i Američke ambasade u BiH

Partnerski projekti Grada Sarajeva i Američke ambasade u BiHGradonačelnik Sarajeva Alija Behmen sa saradnicima primio je danas u Gradskoj upravi ambasadora SAD-a u BiH – Charles Englisha sa kojim je razgovarao o budućim partnerskim projektima Ambasade SAD-a i Grada Sarajeva.

Ambasador English prezentirao je čelnicima Grada projekat američke administracije koji se odnosi na manjinski povratak u Sarajevo.

“Mi smo već osigurali određena sredstva za ovaj projekat, a također očekujemo finansijsko učešće i bh. organa vlasti koje imaju nadležnost za povratak. Na ovaj način mi pokazujemo da interes SAD-a ne posustaje kada je u pitanju povratak u BiH.”, istakao je američki ambasador.

On se na današnjem sastanku dotakao i zaštite intelektualnog vlasništva i autorskih prava u BiH i Sarajevu za šta je administracija njegove zemlje zainteresirana.

“Ne samo da moramo zaštiti američke kompanije i njihove proizvode u BiH, već i bosanskohercegovačke. Spremni smo napraviti privatno-javno partnerstvo u koje ćemo uključiti i eksperte Američke privredne komore.”, dodao je English.

Gradonačelnik Behmen je istakao da Američka ambasada u ovim projektima ima velikog prijatelja u Gradu Sarajevu.

“Spremni smo pa i skromnim budžetskim sredstvima Grada pomoći vašu ideju manjinskog povratka. Što se tiče piratstva, već smo usvojili elaborat i na osnovu njega prvo ćemo se protiv piratstva početi boriti na Ferhadiji. Uskoro ću sa načelnicima Općina Centar i Stari Grad razgovarati o tome da Gradska uprava dobije nadležnost nad ulicom Ferhadija kako bismo mogli lakše realizirati naše planove.”, dodao je gradonačelnik.

Tokom današnjeg prijema gradonačelnik sa saradnicima upoznao je američkog ambasadora i sa ostalim projektima koje Gradska uprava namjerava realizirati u narednom periodu.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *