Pismo gradonačelnika Alije Behmena građanima i građankama Sarajeva

Pismo gradonačelnika Alije Behmena građanima i građankama SarajevaNa danas održanoj vanrednoj press konferenciji u Gradskoj upravi, gradonačelnik Alija Behmen obratio se građanima i građankama Grada Sarajeva pismom koje prenosimo u cijelosti.

Dragi moji sugrađani i sugrađanke, Ja sam Alija Behmen, Vaš Gradonačelnik. Kantonalna vlast sastavljena od nacionalističkih stranaka odlučila je da ukine grant Gradu Sarajevu i na taj način kazni one građane i građanke koji su na oktobarskim izborima dali svoj glas SDP-u i Našoj stranci i tako se jasno i glasno opredijelili za stvarno multietničko, istinski demokratsko i proevropsko Sarajevo.

Prošle godine, kada je na ovom mjestu sjedila SDA-ova gradonačelnica, Grad Sarajevo je od Kantona dobio grant u iznosu od skoro 10 miliona maraka. Ove godine, kada je po prvi put od rata na ovamo zahvaljujući Vašim glasovima formirana Gradska uprava bez nacionalističkih stranaka, Kanton je našem gradu potpuno proizvoljno i neodgovorno, taj grant zapravo ukinuo.

Potpuno sam svjestan, kao i svi građani i građanke ove zemlje, osim možda državnog premijera Nikole Špirića, da je globalna ekonomija u recesiji i da će godina koja je pred nama biti veoma teška. Prihvatio sam se ove časne funkcije potpuno svjestan da ćemo svi mi, građani i građanke Sarajeva, a pogotovo Gradska uprava morati stegnuti kaiš i sva raspoloživa finansijska i materijalna sredstva usmjeriti prema onim našim sugrađanima koji su ovom trenutku najranjiviji, dakle, prema djeci i socijalno ugroženima kategorijama društva.

Za stranke koje su u Sarajevu pobijedile na izborima svi su naši sugrađani jednaki. Ovo je administracija koja nikoga, a pogotovo one koji su ugroženi na bilo koji način, neće ostaviti na cjedilu radi političkih i stranačkih interesa. Moji saradnici i ja smo spremni da ravnomjerno, sa drugim nivoima državne vlasti podijelimo posljedice finansijske krize. Ali, ovako ne može. Potez kantonalnih vlastodržaca apsolutno je neprihvatljiv.

Nacrt budžeta Kantona Sarajeva je neozbiljan i neodgovoran dokument, jer ugrožava ne samo egzistenciju naših građana i građanki nego i njihovo zdravlje i živote. Ovim potezom, izravno je dovedeno u pitanje daljnje postojanje glavnog grada Bosne i Hercegovine. Očito je da kantonalnim vlastima, SDA-u i SBiH ne treba glavni grad, jer je sve jasnije da im ne treba ni Bosna i Hercegovina i da su je spremni rušiti da bi izbjegli suočavanje sa posljedicama svoje katastrofalne vladavine.

Dragi sugrađani i sugrađanke, obavezujem se da mi u Gradskoj upravi Sarajeva nećemo sjediti mirno i gledati kako državne, federalne i kantonalne vlasti otimaju Vaš novac, novac poreskih obveznika i stavljaju ga u službu svojih stranačkih i drugih interesa. Ne pristajemo da šutimo i sjedimo skrštenih ruku, dok kantonalne, federalne i državne vlasti sebi kupuju službene automobile od skoro pola miliona maraka, a invalidima ukidaju pravo na golo preživljavanje. Mi na to, na takav odnos prema žiteljima Sarajeva, jednostavno ne pristajemo.

Dobili smo Vaše povjerenje i svim silama ćemo se boriti protiv ove političke odmazde Vašeg prava na izbor. Nećemo i ne smijemo ustuknuti pred nacionalistima koji u otvorenoj sprezi s mafijom evo već skoro 20 godina dijele i pljačkaju ovu zemlju, a glasače, pred izbore, plaše novim ratovima. Sarajevo i njegovi građani i građanke su svoje dostojanstvo i odlučnost sačuvali i pokazali i u najtežim ratnim danima i mi se ni u ovoj borbi za pravo našeg grada na dostojanstvo i život nećemo predati.

Vaš Gradonačelnik,
Alija Behmen

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *