Plenum građana i građanki Sarajeva

Mirni protesti u Sarajevu se nastavljaju. Dajemo podršku protestima u svim gradovima Bosne i Hercegovine. Zahtijevamo:

Plenum građana i građanki Sarajeva
Plenum građana i građanki Sarajeva

1. SNAGE SIGURNOSTI: Nepreduzimanje nikakvih mjera kojima bi se ograničile mirne demonstracije građanstva. Nadležni organi vlasti Kantona Sarajevo, u skladu sa ustavom i zakonom, moraju obezbijediti sigurnost svih učesnika protesta.

2. VLASTI KANTONA SARAJEVO: S obzirom na propuste i neodgovoran rad dosadašnjih Vlada, zahtijevamo da se o formiranju narednog sastava vlade odlučuje na temelju zaključaka Plenuma građana i građanki Sarajeva.

3. VLADA FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE: Momentalna ostavka cijele Vlade na čelu s premijerom.

OVO SU ZAHTJEVI KOJI SU SE ČULI NA ULICAMA SARAJEVA OVIH DANA. Kako bi se spriječilo političko mešetarenje, pozivamo građanstvo Sarajeva da ne ulazi u pregovore s vlastima nego da, po ugledu na Tuzlu, dođe na plenum i u otvorenoj javnoj diskusiji ravnopravnih učesnika formuliše zahtjeve i odluke koje će zaustaviti pljačku društva i postaviti temelje pravednijeg poretka.

PRVI PLENUM BIĆE ODRŽAN 12. februara 2014. O TERMINU I LOKACIJI BIĆETE OBAVIJEŠTENI SUTRA.

Inicijativni odbor za organizaciju Plenuma građana i građanki Sarajeva (privremena neformalna grupa koja s radom prestaje na prvom sastanku Plenuma)

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

5 Odgovori na “Plenum građana i građanki Sarajeva”

 1. Korupcija je jedan od osnovnih bolesti našeg društva. Ona je i uzrok ovako lošeg stanja u društvu jer je dovela neodgovorne ljude na odgovorne funkcije.
  Nema nikakve šanse da se počne bilo kakva borba protiv korupcije bez ZAKONA O PORIJEKLU IMOVINE KAO ŠTO JE TO U SVIM DRUGIM ZEMLJAMA NA SVIJETU. Pa ne mogu oni koji su na vlasti odlučivati šta če uraditi sa imovnom koju su sebi oduzeli. Zakon o oduzimanju nelegalno stečene imovine je čista glupost.

 2. Svakako se trebamo organizovati, jer trenutna situacija ide političarima i njihovim slugama samo u korist. Jedni će podnijeti ostavku, a drugi će doći… Zato moramo jasno i mudro definisati naše zahtjeve. Prilika za to je “plenum” koji podržavam, ali istovremeno želim sve nas upozoriti na činjenicu, da će “tajkuni” poslati i svoje ljude na skup, pa stoga moramo paziti da nas ne “razjedine” pa da na taj način pokažu kako nema protesta građana već huligana. Ovo je u biti njihova želja.
  Budimo složni — idimo do kraja

 3. Želim predložiti neke sugestije za izgradnju pravednijeg društva. Ima i gladnijih od nas, ali se nama čini da je naše društvo najnepravednije. Ćinjenica je da smo među najkorumpiranijima u svijetu što je direktno povezano sa brojem siromašnih i ekstremno bogatih. Naš specifični problem je što smo vjerovali (ili smo ih ignorisali tako što nismo izlazili na izbore) političarima koji su jahali na konjima nacionalizma.
  1. Korupcije se ne možemo osloboditi bez rigoroznog krivičnog zakona o porijeklu imovine. Kako je kod nas korupcije uzela više maha nego u drugim sredinama tako i zakon mora biti rigorozniji.
  2. Po mom mišljenju najveći problem našeg društva je katastrofalno loš obrazovni sistem koji je značajno uticao na postojeću situaciju. Ovo društvo ne može poći naprijed bez korijenite reforme cjelokupnog obrazovnog sistema. Reformu sistema ne treba dopustiti onima koji su „štelom“ došli u pozicuju da obavljaju neki posao i čija bi dužnost bila da predlože reformu jer oni to nisu ustanju učiniti. Treba prepisati najuspješniji model iz prakse uspješnih.
  3. Mehanzam za eliminisanje siromaštva i ekstremnog bogatstva je poreska politika. Osnovne potrebe građana (treba definisati šta su osnovne potrebe kao npr. stembeni prostor u kvadratima itd.) ne treba oporezivati ali svakako treba uvesti porez na imovinu i to progresivnu stopu. Novac ili sredstav koje se ulažu u pokretanje i razvijanje biznisa se odbijaju od poreske osnovice. Tako će se omogućiti svima da lakše dođu do zadovoljenja osnovnih potreba. Model dobre poreske politike se može prepisati od neke od Skandinavskih zemalja.

 4. Sada kad je baklja zaštite osnovnih ljudskih prava i sloboda u Našoj domovini Bosni i Hercegovini prerasla u buktinju i požar, zamolio bi one koji imaju priliku da u zahtjeve koji će doprinijeti napredak ove, patnjom, suzama i krvlju natopljene nam domovine, bude i ovaj.
  SVAKI NOSILAC MANDATA I IZABRANI ČLAN KOJI PREUZIMA MANDAT, SE OBAVEZUJE DA ĆE NADOKNADA ŠTETE KOJU PROUZROKUJE NESAVJESNIM I NESTRUČNIM DJELOVANJEM BITI KRIVIČNO ODGOVORAN I KAŽNJEN, A ŠTETA KOJU NAPRAVI, PROUZROKUJE ILI IZAZOVE BIĆE NADOKNAĐENA ODUZIMANJEM LIČNE I PORODIČNE IMOVINE MANDATARA I NJEGOVE PORODICE.
  Samo kad oni koji nas predvode stave na kocku svoju i imovinu svojih članova porodice, tek tada će u našoj domovini biti bolje, i niko se neće igrati i zloupotrebljavati položaj, a oni koji preuzmu mandat dobro će se zamisliti o svojim kompetencijama i sposobnostima.

 5. posto zivimo u svijetu gdje iz situacije u situaciju vrijede druga pravila, uvijek je onaj koji ima jasna licna pravila u uredjenoj situaciji i moze da se bolje organizuje. pa predlazem da smislimo neku nasu zajednicku ideologiju koja, osim sto ce nas zbliziti, moze i da pojednostavi, pa tako i omoguci laksi napredak, funkcionisanje nase unutrasnje zajednice. a vanjsku politiku ionako mozemo voditi samo na osnovu onoga sto imamo i sto smo sami stvorili…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *