Počinje druga faza radova u arheološkom parku At mejdan

U ponedjeljak, 13. oktobra 2014. godine, nastaviće se radovi na konzervaciji i restauraciji dijela arheološkog lokaliteta ‘At mejdan’ u starogradskom dijelu Sarajeva.

Arheološki park At mejdan

Prva faza radova na ovom arheološkom području izvedena je 2012. i 2013. godine, a podrazumijevala je arheološka iskopavanja, sanaciju, restauraciju, te instalacionine radove. U drugoj fazi će biti urađeno otkrivanje harema sa kompletnim grobnim mjestima, te konzervacija i sanacija ostataka Bakr-babine džamije. U ovoj fazi radova, koja će trajati će 45 dana, biće urađen i most koji će se pružati iz pravca ulice Hamdije Kreševljakovića prema ulazu u harem džamije. Most će imati posebnu iluminaciju (rasvjetu) kako bi se omogućila i noćna prezentacija arheološkog parka. Most će biti u kombinaciji čelika i drveta.

Arheološki park At mejdan

Na zapadnom dijelu At mejdana Hadži Alija Bakr-baba je 1544. godine sagradio džamiju, a na zapadnom dijelu harema i mekteb. U pisanim izvorima džamija se prvi put spominje 1565. godine, a ubrajala se u veće i ljepše džamije u gradu. Džamija je prvi put izgorila 1697. godine, a oko 1700. godine je na njenom mjestu sagrađena nova koja je, također, ubrzo zapaljena, ali su je stanovnici mahale obnovili. Sa istočne strane džamije, uz harem, 1741/42. godine sagrađena je medresa, a preko puta medrese i Bakr-babine džamije sagrađena je biblioteka. Neposredno nakon uspostavljanja austrougarske uprave, 1878. godine džamija je pretvorena u vojno skladište. Definitivno je porušena, zajedno sa munarom, 1895. godine. Iste godine je porušena i zgrada Bakr-babinog mekteba, a dvije godine kasnije i biblioteka.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *