Podrška Ambasade Velike Britanije projektima Grada Sarajeva

Podrška Ambasade Velike Britanije projektima Grada SarajevaGradonačelnik Sarajeva Alija Behmen sa zamjenicima Nenadom Markovićem i Slobodanom Neškovićem susreo se u Gradskoj upravi sa ambasadorom Velike Britanije u BiH Nj. E. Michael Tathamom.

Tokom susreta gradonačelnik je ambasadora upoznao sa prioritetima nove gradske vlasti u narednom periodu, među kojima su: upošljavanje 150 do 200 nezaposlenih ljudi koji se vode u Zavodu za zapošljavanje u projekte čišćenja i uređenja grada, pomoć nezaposlenim porodiljama, razvoj kulture i sporta, otvaranje gradskog biznis centra, te saradnja sa nevladinim sektorom.

Ambasador Tatham posebno se interesirao za sigurnost u gradu Sarajevu, razvoj turizma kao i saradnju sa vlastima u Istočnom Sarajevu. Gradonačelnik Behmen ga je upoznao da je Grad izdvojio 350.000 KM za video nadzor s ciljem poboljšanja sigurnosne situacije. Također je istakao aktivnosti koje će se poduzeti u cilju afirmacije turizma i otvaranja Gradske turističke zajednice.

“Mi trebamo sarađivati na životnim pitanjima, a mentalne barijere će nestati. Međunarodna zajednica treba insistirati na toj saradnji.”, rekao je gradonačelnik.

Što se tiče saradnje sa Istočnim Sarajevom, gradonačelnik je naglasio kako će budući odnos biti posebno baziran na projektima komunalne i transportne infrastrukture.

“Zaista ima puno smisla da ova zemlja funkcionira kao jedna organska cjelina. Podržavamo aktivnosti koje namjeravate poduzeti. Uskoro ću se sastati i sa predstavnicima Istočnog Sarajeva i sa njima razgovarati o vašoj budućoj saradnji.”, istakao je britanski ambasador.

Gradonačelnik Behmen podsjetio je ambasadora i na tešku situaciju u kojoj se nalazi Grad Sarajevo po pitanju nadležnosti i budžetskih prihoda.

“Kanton Sarajevo je jedan od rijetkih kantona u Federaciji koji do danas nije dosljedno primjenio Zakon o principima lokalne samouprave. Stoga ćemo uskoro pred Ustavnim sudom Federacije pokrenuti raspravu o tome.”, najavio je gradonačelnik.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *