Pokrenut projekat izgradnje biciklističke staze u Sarajevu

Biciklistički saobraćaj u urbanim sredinama pozitivno utiče na zdravlje, okoliš, uštedu energije, a pogotovo bezbjednost u na periode zagušenom prometu u Sarajevu.

Biciklistička staza

Popularizacija i pojačana svijest o biciklističkom saobraćaju kao poželjnijem, praktičnijem i jeftinijem načinu prijevoza je nagnala sarajevsku Gradsku upravu da pokrene projekat izgradnje biciklističke staze u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Kako bi dobio kvalitetnu biciklističku stazu, projektovanu i izgrađenu po evropskim tehničkim standardima, Grad je angažovao Institut za arhitekturu, urbanizam i prostorno uređenje Arhitektonskog fakulteta Sarajevo. Institut je izradio idejni i izvedbeni projekat, koji prvi put tretira biciklistički saobraćaj u gradu.

Prema projektu, staza će biti duga oko sedam kilometara, prolaziće obostrano ulicama Bulevar Meše Selimovića i dijelom Zmaja od Bosne, te Vilsonovim šetalištem. Od mosta Suade Dilberović i Olge Sučić, staza će preći na lijevu obalu Miljacke i završava kod mosta Skenderija. Izgradnja bi se realizovala u fazama na potezu Stupska petlja – most Skenderija.

Širina staze za jednosmjerni biciklistički saobraćaj iznosit će dva metra, a kroz Vilsonovo šetalište gdje će staza biti dvosmjerna, iznosit će 2,5 metara. Grad se opredijelio za pigmentirani asfalt, koji se zbog svoje kvalitete uglavnom koristi kao podloga za biciklističke staze. Duž dvosmjerne biciklističke staze predviđena je horizontalna i vertikalna signalizacija, odmorišta sa klupama i česmama, a moći će se koristiti i usluge bežičnog interneta.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *