Povećan broj turista nakon uvođenja naplate

Ulaz u vodozaštićenu zonu Vrela Bosne od prošlog vikenda se naplaćuje, a od tada do danas ovaj dio Sarajeva je posjetilo oko 16.500 ljudi.

Vrelo Bosne u podnožju Igmana

Tokom ljeta je primjetan veći broj posjetilaca iz dijaspore. Sada he i mnogo više organizovanih grupa nego što je bilo prije uvođenja naplatne cijene koje posjećuju Vrelo Bosne. Mnogo je i turista koji posjećuju ovo područje, a među njima su i oni iz Turske i Kuvajta, ali i drugih zemalja koji organizirano dolaze u posjetu Sarajevu. Očekuje se i da će s početkom školske godine krenuti posjeta školaraca Vrelu Bosne.

Cijena karte za školarce i penzionere iznosi 1 KM, organizovane grupe plaćaju 1,5 KM, dok odrasli izdvajaju 2 KM za posjetu Vrelu Bosne.

Cilj JU ‘Zaštićena prirodna područja’ je da se uvođenjem naplate na Vrelo Bosne rastereti ova vodozaštićena zona, najviše zbog toga jer je 1,2 kilometra nizvodno rijeke Bosne vodozahvat s kojeg se snabdijeva Sarajevo vodom. Prvenstveni cilj je da se zaštite prirodne i hidrološke vrijednosti ovog područja. Drugi nalaz je pokazao da je voda na izvorištu Bosne ispravna za piće što je pomak nakon sanacije kolektora na Igmanu i Bjelašnici.

Vrelo Bosne

Prema monitornigu JU ‘Zaštićena prirodna područja’, oko 15 posto je više posjetilaca u augustu ove godine u odnosu na 2012. godinu. Ulaz se ne naplaćuje lokalnom stanovništvu iz vodozaštitne zone, djeci do šest godina, članovima naučno-istraživačkih institucija, predstavnicima nevladinih organizacija koje se bave okolišem, kao ni djeci bez roditeljskog staranja.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *