Predstavljani Valter brani Sarajevo i Bosona

Na Međunarodnom sajmu knjiga i učila, koji se održava u Sarajevu predstavljeni su strip VALTER BRANI SARAJEVO, autora Ahmeta Muminovića i strip-revija BOSONA, koju objavljuje Akademija stripa Sarajevo.

Valter brani Sarajevo, strip Ahmeta Muminovića

Strip VALTER BRANI SARAJEVO je djelo koje predstavlja najtiražniji strip u Bosni i Hercegovini, ali i na prostoru bivše Jugoslavije. Autor stripa, Ahmet Muminović, najproduktivniji strip-autor i van granica Bosne i Hercegovine, najplodniji je strip-crtač u bivšoj Jugoslaviji, sa hiljadama nacrtanih tabli stripa. Njegov potpis nosili su VELIKI BLEK, OTPISANI, EMIR I NIKOLINO, koji je u nastavcima izlazio u Malim novinama.

Strip je nakon objavljivanja izvezen u nekoliko zemalja, između ostalog, u Narodnu Republiku Kinu, gdje je štampan u tiražu od osam miliona primjeraka. Ovo je prvi put da se djelo nalazi objedinjeno u jednoj cjelini (6 priča + biografija Vladimira Perića Valtera + više od pedeset do sada neobjavljenih fotografija Vladimira Perića Valtera sa slobodnih teritorija i njegove sahrane u Sarajevu 1945. godine).

Strip-revija Bosona

Iako je bosanskohercegovački proizvod, BOSONA je jednako i revija regionalnog karaktera. Saradnici revije su iz cijele regije: od Sarajeva do Rijeke i Ljubljane, od Zagreba do Beograda. Revija je namijenjena stripovskim zaljubljenicima svih uzrasta i kolekcionarima, te mlađoj i starijoj čitalačkoj publici. To je svojevrsna rekapitulacija domaćih i svjetskih klasika devete umjetnosti, ali i revija najnovijih ostvarenja iz svijeta stripa.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *