Predstavljen Bosanski atlas ratnih zločina

Bosanski atlas ratnih zločina“Bosanski atlas ratnih zločina”, novi projekat Istraživačko-dokumentacionog centra koji sadrži činjenice o žrtvama rata, masovnim ubistvima, silovanjima i sudskim presudama, kao i podatke o uništavanju kulturnog i historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine od 1992. do 1995. godine, danas je predstavljen u Sarajevu.

Riječ je o dokumentu u digitalnoj formi – geografskom informacionom sistemu, temeljenom na Google Earth tehnologiji koji sadrži činjenice o ratnim događajima u BiH te omogućava pristup dokumentiranim informacijama iz baze podataka IDC, ali i drugih organizacija i pojedinaca.

Predsjednik IDC Mirsad Tokača je napomenuo kako ovaj projekat predstavlja kvalitativan pomak u sakupljanju činjenica o ratu – ratnim zločinima, kršenju međunarodnog humanitranog prava, konvencija o genocidu i ženevskih konvencija te doprinos demonopolizaciji procesa suočavanja s prošlošću kojim se pokušava manipulirati u političke svrhe.

“Naša je namjera građanima BiH, kao i bh. dijaspori omogućiti sveobuhvatan pristup informacijama u posjedu IDC-a, ali podacima drugih institucija koje su spremne da sarađuju na ovom projektu”, kazao je Tokača, uz napomenu da se radi o poslu koji nije završen, te koji će se nastaviti unosom novih, ili korigiranjem već unesenih podataka u skladu sa saznanjima do kojih će se doći.

Bosanski atlas ratnih zločina sadrži 50.000 geokodiranih tačaka, a tim IDC-a dosad je posjetio više od 2.500 mjesta na kojima su zločini počinjeni. Atlas nudi mogućnost za pretraživanje podataka po različitim specifičnim kriterijima, te uvid u geografski preciznu sliku lokaliteta gdje su zločini počinjeni, uz odgovarajuću videopotporu (sadrži oko 3.500 sati videozapisa).

Svako ko ima pristup Internetu može posjetiti web-portal IDC-a (www.idc.org.ba) i tako dobiti fajlove Atlasa, te koristeći Google Earth zumirati kartu Bosne i Hercegovine, a potom dodatno zumirati sva područja i lokacije na kojima su ratni zločini počinjeni.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *