Premijerno prikazano Saraj'vo

Kako javljaju sa EFM.BA, premijerom dokumentarnog filma SARAJ'VO, Mustafe Mustafića, u sarajevskom Kinu Meeting Point otvoreno je dvadeset i drugo izdanje programa Internacionalnog teatarskog festivala MESS – Modul memorije.

Detalj sa premijere dokumentarnog filmskog eseja SARAJ'VO Mustafe Mustafića
Detalj sa premijere dokumentarnog filmskog eseja SARAJ'VO Mustafe Mustafića

SARAJ'VO je film koji priča neispričane sarajevske priče, slika svakodnevne gradske rituale i iz neotkrivenih uglova otkriva obične i neobične sarajevske dane i stanovnike. Ovaj komad je autorski omaž gradu i svjedočanstvo o fragmentu vremena, ali i lična, sasvim intimna slika jednog Sarajlije.’
Dokumentarni filmski esej SARAJ'VO, za koji je muziku komponovao Damir Imamović, koji producirala Amra Bakšić a pored Mustafe Mustafića, snimali i Almir Đikoli i Faris Dobrača, sniman je punih pet godina, a prema riječima autora ideja za ovakav autorski izričaj nastala je iz potrebe da se nešto kaže o gradu Sarajevo, što neće biti jednostavna ili pojednostavljena slika grada.
Autor filma je Mustafa Mustafić rođen 1942. godine u Sarajevu. Od 1965. radi kao profesionalni filmski snimatelj igranih, kratkih igranih i dokumentarnih filmova, te televizijskih filmova i serija. Predsjednik je Asocijacije snimatelja u Bosni i Hercegovini.

Modul memorije poseban je program teatarskog festivala MESS, koji ima cilj njegovati i baštiniti pamćenje kao oblik umjetničkog sjećanja na prošlost. Fokus programskih interesovanja od pokretanja programa kao zasebnog dijela MESS-ovih aktivnosti bilo je afirmiranje onoga što šira kulturna javnost prepoznaje kao „kultura pamćenja“. Ovogodišnji Modul memorije održava se od 6. aprila do 9. maja u Sarajevu, Zenici i Konjicu.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *