Proglašena epidemija zaušnjaka na području Sarajevskog kantona

U cilju zaštite zdravlja stanovništva Federacije BiH zdravstvene službe aktivno prate situaciju i poduzimaju sve potrebne mjere.

Sjedište Federalnog ministarstva zdravstva u Sarajevu

Federalno ministarstvo zdravstva je na osnovu stručnog mišljenja i prijedloga Zavoda za javno zdravstvo FBiH, a u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, donijelo odluku o proglašenju epidemije zaušnjaka na području tri kantona: Zeničko-dobojski, Srednjebosanski i Sarajevski.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, u periodu od kraja godine do sredine marta 2011. godine na području FBiH registrovan je višestruki porast oboljelih od zaušnjaka u odnosu na isti period u prethodnim godinama.

Tako je u navedenom periodu registrovano 1.100 oboljelih, dok je u istom periodu 2010. godine registrovano 170, odnosno 2009. godine 35 oboljelih. Epidemijsko izbijanje zaušnjaka registrovano je u ZDK (393 oboljelih), SBK (665 oboljelih) i KS (122 oboljela).

Većina oboljelih pripada dobnoj skupini 15-19 godina (47%), zatim 20-29 godina (30%), mlađi od 14 godina (13%), te stariji od 30 godina (9%), dok je 66% oboljelih muškog spola.

Prema programu obavezne vakcinacije na području FBiH, sva djeca vakcinu MRP (morbilli, rubeola, parotitis) trebaju primiti u 12 mjesecu života, dok se revakcinacija obavlja u šestoj godini života.

Obzirom na proglašenje epidemije pojačane su uobičajene epidemiološke mjere nadzora i kontrole, što između ostalog podrazumijeva i aktivno traženje sve djece do 14 godina koja nisu dobila dvije doze MRP vakcine (morbilli, rubeola, parotits).

Zaušnjaci su zarazno virusno oboljenje koje se širi putem zraka (kihanjem i kašljanjem zaraženih osoba) ili putem predmeta koji su koristile zaražene osobe. Simptomi su visoka tjelesna temperatura, glavobolja, slab apetit, malaksalost te oticanje podušnih žlijezda. U većini slučajeva oporavak protekne bez problema, ali se rjeđe mogu javiti i komplikacije (orchitis, meningitis, pancreatitis).

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *