Promotivni spot za moju domovinu, Adise Bašić

Izdavačka kuća “Dobra knjiga” Sarajevo objavila je treću zbirku poezije Adise Bašić “Promotivni spot za moju domovinu”.

Adisa Bašić
Adisa Bašić
Na promociji, koja je održana u četvrtak u Multimedijalnom centru MAK govorili su: Andrea Lešić, Nermina Omerbegović, Mile Stojić, Hadžem Hajdarević, Enver Kazaz, Stevan Tontić, te autorica. Promociji se pridružila i Bisera Alikadić, a predstavljanje zbirke je moderirala Ferida Duraković.

Adisa Bašić je, za razliku od turističkog promotivnog spota “Enjoy life BiH”, koji BiH vizuelizira u njenom najboljem izdanju, nudi jednu drugačiju vrstu “promotivnog spota”. Pogled iznutra. Onaj stvarni život, koji nije savršen kao na promotivnom spotu.

Enver Kazaz je rekao da je knjiga Adise Bašić antipatrijalhalna knjiga, knjiga monoglasja.

Mile Stojić se između ostalog osvrnuo na odličan ciklus o stradanjima ratnih zarobljenika “Ljudi govore“ gdje autorica uspijeva da od svjedočenja stradalnika napraviti poeziju koje nije patetična, već koja poetski spašava ta svjedočenja.

Kako je rekao Stevan Tontić stihovi Adise Bašić očišćeni su od mutnih metafora, a svaka pjesma dotiče jezgro života. Ipak, iako autorica piše i o teškim stvarima, njena poezija puna je života, vitalnosti, mišljenje je Tontića.

Promotori su bili složni u tome da je zbirka “Promotivni spot za moju domovinu” izuzetno dobro napisana knjiga. Knjiga koja odiše jednostavnošću a istovremeno je jako dobro složena.

Adisa Bašić piše o svemu: o svakodnevici, o smrti majke, o ljubavima koje prestaju, novim ljubavima, ratnim stradanjima. I sve je to jedna kompaktna cjelina.

Adisa Bašic rođena je 1979. godine u Sarajevu. Diplomirala je književnost na sarajevskom Filozofskom fakultetu a magistrirala ljudska prava i demokraciju. Objavila je knjige “Havine rečenice” (1999.) i “Trauma – market” (2004.). Radi kao novinar i književni kritičar u sedmičniku “Slobodna Bosna”.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *