Prvi Festival ulične umjetnosti useljava u Radićevu

The Bambi Molesters, Radićeva-ulica od posebnog značaja, mural posvećen Karimu Zaimoviću i ulični tetatar samo su neki od sadržaja predstojećeg Festivala ulične umjetnosti FUU 2016, koji će biti održan od 22. do 24. jula 2016. godine.

Festival ulične umjetnosti Sarajevo 2016
Festival ulične umjetnosti Sarajevo 2016

Želeći doprinjeti kreiranju drugačijeg ritma grada i iskoraku iz uobičajenih načina promišljanja prostora, grupa umjetnika i javnih radnika su osmislili/e Festival ulične umjetnosti, koji je u 2015. godini pod oznakom nulti trebao poslužiti kao eksperiment. Zadovoljni rezultatima, u prvom redu odzivom umjetnika i umjetnica, sadržajima koje su ponudili/e i reakcijama na njih, odlučili su u 2016. godini, u terminu od 22. do 24. jula, organizovati prvi Festival ulične umjetnosti, FUU 2016.
Nakon pozicioniranja Mjedenice kao ulice od posebnog značaja u programu nultog festivala, za ovu godinu je odlučeno vratiti se zagovaranju Radićeve ulice kao umjetničke četvrti, pa će tokom trajanja festivala, od popodnevnih do kasnih večernjih sati ova ulica biti zatvorena za saobraćaj, a diskusija kojom će moderirati arhitekta Amir Vuk Zec, biće jedan ud ključnih sadržaja festivala. Uz diskusiju biće i predstavljeno idejno rješenje Radićeve kao umjetničke četvrti, djelo Amira Vuka Zeca.

Brojni muzički, likovni, performativni i glumački sadržaji na otvorenom naći će se i u ovogodišnjoj festivalskoj ponudi.

Skoro petnaest godina star je prijedlog koji je ovaj istaknuti sarajevski arhitekta predočio nadležnim, a zahvaljujući kojem bi se zatvaranjem Radićeve i spajanjem sa Obalom i Akademijom sad zahvaljujući izgrađenom mostu Festina Lente, razvio potpuno drugačiji oblik funkcionisanja središta grada; uz postojeće knjižare, kafe-galerije, biblioteku… Radićeva ulica bi nekim novim sadržajima bitno poboljšala ukupnu kulturnu ponudu.
Maskota Festivala ulične umjetnosti Sarajevo, Everyman, rad kiparice Lejle Ćehajić, postao je i zaštitni zrak neobične umjetničke trupe, koja će kroz nesvakidašnji defile gradom pozvati Sarajlije i njihove goste, da se pridruže Festivalu.

Festival s ponosom najavljuje i izradu murala autora Borisa Stapića posvećenog Karimu Zaimoviću.

I ove godine je ostavljen otvoreni zid za sve one koji nisu profesionalni/e crtači, da se uz profesionalce okušaju u umjetnosti izrade grafita i murala. U namjeri da omogućimo što više prostora za predstavljanje različitih vidova kreativnog izražavanja, FUU će u svojoj ponudi, tokom trajanja festivala, imati i Art Market.

The Bambi Molesters: Theme From Slaying Beauty

Od profesionalnih teatarskih trupa čiji je program prilagođen uličnoj izvedbi izdvajaju se Branka Potočana i njegovu trupu Fourclore iz Slovenije te Ples s vatrom Slavka Trivkoviča i Roka Horvata. Uz brojne izvedbe djela iz klasičnog repertoara u različitim terminima tokom Festivala, FUU s ponosom najavljuje koncert banda The Bambi Molesters u Radićevoj ulici u nedjelju, 24. jula u 21.00.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *