Ptice Blese Nedžada Begovića

U srijedu, 23. decembra 2015. godine od 21 sat, u sarajevskoj galeriji Zvono će biti otvorena izložbe skulptura Nedžada Begovića PTICE BLESE (ONE SAMO MISLE DA SU PTICE).

Ptice Blese, Nedžad Begović

Magija iz drveta Nedžada Begovića svoje korijene ima u čuvenim cjepanicama kojima je osvojio svijet i primaće sobe poštovalaca njegovog lika i djela. Njegove cjepanice, inspirisane iskustvom rata, daleko su i drugačije su od onoga što najčešće podrazumijeva umjetnost posvećena tragičnom kolektivnom iskustvu.

Šira publika prvi put ih je imala priliku vidjeti u dokumentarnom filmu SASVIM LIČNO. U urnebesnoj intimnoj ispovjesti, kad je pred objektiv skromne kamere u uzaludnoj potrazi za finansijerima priče o njemu, smjestio cijelu porodicu pa i spoznaju da banalni predmet poput cjepanice drveta od egzistencijalne činjenice u ratu od koje zavisi sreća jednog dana, malo toplote i izvijesnost siromašnog ručka, u miru postaje umjetnička činjenica.

Neletovi artefakti nastali od šmirglanog drveta, uz zakačku i malo boje, do velike izložbe u Londonu, kada je postavka u cjelosti prodata ili onih u sarajevskim galerijama, prošli su put čuđenja komšija angažovanih na realizaciji umjetničkog projekta pa i samog Nedžadovog oca kog od kad cjepanice imaju umjetničku i tržišnu vrijednost, prirodne katastrofe ne iznenađuju.

Cjepanice, Nedžad Begović

Da bi život imao barem malo lakoće, a umjetnost bila bliska posmatraču, neophodno je i malo igre. A Nedžad Begović zahvaljujući cjeloživotnoj zaigranosti stvara djela koja i drugim donose radost. Takve su i Ptice Blese, skulpture od drveta koje će imati priliku vidjeti i publika u Zvonu. Svaki susret sa njima stvara radost, a jednako i uveseljavaju njihova imena – Narahari, Sarkar, Dipten, Karn, Aji, Daksados, Gimbal, Arzuza, Čudiša, Ibretiti…

Blese podsjećaju i na igračke sa kojima su se djeca igrala dok ih nisu zamijenile aplikacije na pametnim telefonima. Za one kojima još uvijek aplikacija ne može zamijeniti radost posjedovanja umjetničkog djela u koje je utkano mnogo mašte i radosti umjetnikovog stvaranja, Blese će moći kupiti na izložbi u Zvonu. Cijena je tradicionalno po mjeri života.

Nedžad Begović , Kristina Ljevak

Uz Ptice biće postavljene svakako i cjepanice, za sve one koji još uvijek nemaju Begovića u primaćoj. Nadamo se da će Blese koje samo misle da su ptice uveseliti kraj i ne tako vesele godine. Dobro došli!

piše: Kristina Ljevak

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *