Categories
Susreti i zbivanja Videoteka

Ptice Blese Nedžada Begovića

U srijedu, 23. decembra 2015. godine od 21 sat, u sarajevskoj galeriji Zvono će biti otvorena izložbe skulptura Nedžada Begovića PTICE BLESE (ONE SAMO MISLE DA SU PTICE).

Ptice Blese, Nedžad Begović
Ptice Blese, Nedžad Begović

Magija iz drveta Nedžada Begovića svoje korijene ima u čuvenim cjepanicama kojima je osvojio svijet i primaće sobe poštovalaca njegovog lika i djela. Njegove cjepanice, inspirisane iskustvom rata, daleko su i drugačije su od onoga što najčešće podrazumijeva umjetnost posvećena tragičnom kolektivnom iskustvu.
Šira publika prvi put ih je imala priliku vidjeti u dokumentarnom filmu SASVIM LIČNO. U urnebesnoj intimnoj ispovjesti, kad je pred objektiv skromne kamere u uzaludnoj potrazi za finansijerima priče o njemu, smjestio cijelu porodicu pa i spoznaju da banalni predmet poput cjepanice drveta od egzistencijalne činjenice u ratu od koje zavisi sreća jednog dana, malo toplote i izvijesnost siromašnog ručka, u miru postaje umjetnička činjenica.

Nedžad Begović: Sasvim lično

Neletovi artefakti nastali od šmirglanog drveta, uz zakačku i malo boje, do velike izložbe u Londonu, kada je postavka u cjelosti prodata ili onih u sarajevskim galerijama, prošli su put čuđenja komšija angažovanih na realizaciji umjetničkog projekta pa i samog Nedžadovog oca kog od kad cjepanice imaju umjetničku i tržišnu vrijednost, prirodne katastrofe ne iznenađuju.

Cjepanice, Nedžad Begović
Cjepanice, Nedžad Begović

Da bi život imao barem malo lakoće, a umjetnost bila bliska posmatraču, neophodno je i malo igre. A Nedžad Begović zahvaljujući cjeloživotnoj zaigranosti stvara djela koja i drugim donose radost. Takve su i Ptice Blese, skulpture od drveta koje će imati priliku vidjeti i publika u Zvonu. Svaki susret sa njima stvara radost, a jednako i uveseljavaju njihova imena – Narahari, Sarkar, Dipten, Karn, Aji, Daksados, Gimbal, Arzuza, Čudiša, Ibretiti…
Blese podsjećaju i na igračke sa kojima su se djeca igrala dok ih nisu zamijenile aplikacije na pametnim telefonima. Za one kojima još uvijek aplikacija ne može zamijeniti radost posjedovanja umjetničkog djela u koje je utkano mnogo mašte i radosti umjetnikovog stvaranja, Blese će moći kupiti na izložbi u Zvonu. Cijena je tradicionalno po mjeri života.

Nedžad Begović , Kristina Ljevak
Nedžad Begović , Kristina Ljevak

Uz Ptice biće postavljene svakako i cjepanice, za sve one koji još uvijek nemaju Begovića u primaćoj. Nadamo se da će Blese koje samo misle da su ptice uveseliti kraj i ne tako vesele godine. Dobro došli!

piše: Kristina Ljevak

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *