Pukotina u Kamernom

U srijedu, 17. juna 2015. godine, od 20 sati, zeničko Bosansko narodno pozorište će gostovati u Kamernom teatru 55.

Pukotina (Bosansko narodno pozorište Zenica)
Pukotina (Bosansko narodno pozorište Zenica)

Bosansko narodno pozorište Zenica u sezoni kada obilježava šezdeset pet godina postojanja, u svoj repertoar je uvrstilo predstavu koju režira Lajla Kaikčija, na osnovu vlastite dramatizacije.

Rediteljica se odlučila za dramatizaciju proze mlade hrvatske spisateljice Ivane Simić Bodrožić iz zbirke kratkih priča 100% PAMUK. Zbirka se, inače, sastoji od petnaest intimnih priča realiziranih ispovjednom monološkom formom, u kojima se iz ženske vizure tematiziraju odnosi u porodici i (post)tranzicijskom društvu, preciznije rečeno: rodna problematika. Dramatizirano je pet priča: Pukotina, Ruka, Vilinska kosa, Curice i 100% pamuk.

Predstava je komponirana po principu fragmentarne dramaturgije, ima svoju unutrašnju konzistenciju i koherentnost, bez obzira na mozaikalnu ‘montažu’ monoloških i dijaloških ‘partova’, svojevrsnih ‘flešbekova’ koji ‘opisuju’ naoko beznačajne ‘vinjete’ iz svakodnevnog života žena, poput: pregled kod ginekologa, vožnja tramvajem, posjeta bolesnici, lijeganje s mužem u postelju…

‘Gledajući s unutarnje strane, što je drugo pukotina, nego mjesto kroz koje ulazi svjetlo.’ (Ivana Simić Bodrožić)

U Pukotini se smjenjuju i miješaju elementi drame i monodrame, farse i burleske, igrokaza i mjuzikla, a ima čak i elemenata teatra sjenki i dokumentarnog teatra. Predstava se, upravo, poentira jednom takvom scenom dokumentarnog teatra, kada glumice ‘izlaze iz likova’ i počinju da ‘govore u svoje ime’, ono što su same napisale.

Pukotina (Bosansko narodno pozorište Zenica)
Pukotina (Bosansko narodno pozorište Zenica)

Glumački ansambl predstave sačinjava pet glumica srednje generacije: Uranela Agić-Burina, Lana Delić, Snežana Vidović, Sabina Kulenović i Faketa Salihbegović-Avdagić, koje igraju sve scene i sve likove – ženske i muške, stare i mlade, pa čak i djecu predškolskog uzrasta. Osim toga izvršavaju i brojne druge glumačke zadatke i funkcije u predstavi: od promjena scenografskih elemenata, do proizvođenja onomatopejičnih zvukova u ‘sceni tuširanja’, ‘sceni rađanja“ itd.

Osim što će vas impresionirati estetskim postignućima, osobito glumačkom igrom, predstava Pukotina će vas – u to smo sigurni – dobro zabaviti, a katkad i nasmijati. Istovremeno, ona će vas iz svog ‘idejnog plana’ potaknuti da više razmišljate o položaju žene u društvu, o potrebi dalje emancipacije žena i njihovog samoosvješćivanja, o potrebi preispitivanja vlastitih modela življenja, o potrebi potpune eliminacije rodnog nasilja, ne samo fizičkog nego i mentalnog.

(Prema tekstu Hasana Džafića.)

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *