Raspadanje Bosne i Hercegovine

The New York TimesU današnjem izdanju New York Times, nakon mnogo godina, Bosna i Hercegovina je ponovno predmet uredničkog komentara.

U tekstu pod naslovom “Raspadanje Bosne” uredništvo uglednog američkog dnevnika poručuje administraciji predsjednika Barack Obame kako je vrijeme da dođe do ozbiljnog ponovnog angažmana Sjedinjenih Američkih Država na Balkanu.

Navodeći dijelove najnovijeg izvještaja direktora CIA, američke obavještajne agencije, Dennis Blaira u kojima se tvrdi kako su napetosti u Bosni i Hercegovini dostigle nivo kakov godinama nije viđen, a usljed najnovije retorike premijera Republike Srpske, Milorada Dodika, a o pravu Republike Srpske na otcjepljenje, u komentaru New York Timesa se ističe da Bosna i Hercegovina, na kraju, mora preuzeti odgovornost za samu sebe i svoj opstanak.

Sjedinjene Američke Države imaju, međutim, veliki interes u očuvanju “Dejtonske Bosne i Hercegovine”. Zbog toga Washington sa saveznicima mora izraditi plan spašavanja Dejtonskog sporazuma.

Urednički komentar New York Times-a se završava riječima kako se “govori da se saradnici predsjednika Obame već bave pitanjem Bosne i Hercegovine, a odlučnost novog predsjednika u razvijanju agresivne diplomacije bi mogla osigurati i to da se užasi rata u Bosni i Hercegovini više nikad ne ponove.”

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *