Reciklaža (Oni svoje znaju)

Semiha Borovac
Semiha Borovac
“Mani se razvrstavanja otpada. Pusti se bolan ubacivanja stakla u kontajner za staklo. Ko ima vremena za to? Ko to u biti i radi osim onih sterilnih europljana.” Načuo sam diskusiju dva momka od nekih dvadesetak godina. Po priči sam mogao zaključiti da njih zanima nuklearna fizika il’ Kibernetika II, jer su nekako užurbano pili pive pred granapom i palamudili o globalnom zatopljenju. No, nešto drugo me nagnalo da promislim o reciklaži.

Borovac Semiha, maćeha grada Sarajeva, bivša gradonačelnica i osoba koja je javno izjavila da nema institucionalnu nadležnost nad moralom, pa se tako i ne osjeća odgovornom što je u sarajevskom tramvaju brutalno ubijen Denis Mrnjavac. Ona je reciklirana. Uposlili su je kao državnu koordinatoricu za reformu javne uprave, gdje baš ona treba da se zalaže za borbu protivu korupcije. Mene to podsjeća na onu staru narodnu – “ko o čemu – kurva o poštenju”.

Koliki je životni vijek političara u BiH? Kako izgleda taj kružni tok političarke il’ političara sa funkcije na funkciju? Počne se od mjesne zajednice, nastavi se po opštini pa onda kanton, da bi se samo prebacio/la iz kantona na entitetski il državni nivo vlasti. Ukoliko putem upropastiš neku javnu firmu il’ budeš dio privatizacijske ublehe – napredovanje ne gine. Posebni poeni se dobivaju davanjem saglasnosti za gradnju tržnog centra ili na dokapitalizaciju nekad uspješnih firmi. Ekstra bonus se dobija za pronevjeru tendera ili za namještanje istog nekom stranačkom il drugom kolegi. Sve su to radnje koje mogu osigurati napredak na ljestvici uspješnosti.

Semiha je jedna, samo jedna u nizu potrošenih ljudi i ideja koji nas i dalje sišu i naslađuju se našoj muci. Odsustvo hrabrosti građanki i građana ide na ruku ovakvim krpeljima, skakavcima i piranama. Oni nemaju obraza, nemaju osjećaja, nemaju kontakta sa stvarnim životom. Oni su navikli na floskule, na izgovore. Njima su fraze tako česte i tako korisne, pa se istima služe već dvadeset godina, čak i duže jer pojedinci imaju iskustvo i iz prošlog sistema. I što da ne kad im sve prolazi.

Oni svoje znaju, a znamo li mi svoje? Koliko još godina treba da nam prođe da bismo skontali da se trebamo jače i odlučnije sukobiti sa svim parazitima sistema koji nas ždere i koji u nama ubija naše najbolje osobine i kvalitete?

Nakon Sarajevskih protesta, Semiha je trebala biti politički mrtva, kao i Tajo (Samir Silajdžić). No, to se nije desilo. Poslije tih protesta se čini da je sve drugo mrtvo, a da propali i bezidejni političari, koji rade samo za svoju stranku i dalje jašu.

Budi promijena koju želiš da vidiš, a ti Semiha sjaši, sviju ti!

piše: Darjan Bilić

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *