Regionalna konferencija 2009 – Evropska godina Balkana?

Zekerijah SmajićU Sarajevu će sutra biti održana regionalna konferencija o važnosti 2009. godine za integraciju BiH i ostalih zemalja zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

Učesnici konferencije upozorit će bh. vlasti na evidentno kašnjenje u procesu evropskih integracija, u odnosu na zemlje okruženja, te njene predstavnike podsjetiti na obaveze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA), Evropskog partnerstva i Mape puta za liberalizaciju viznog režima.

Organizatori skupa su Evropski pokret u BiH i Asocijacija Alumni centra za interdisciplinarne postdiplomske studije (ACIPS), a visoki pokrovitelj je predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, koji će i zvanično otvoriti konferenciju.

“Prema svim relevantnim pokazateljima, kojima raspolaže Evropska komisija (EC) i vlade zemalja regiona, naša zemlja značajno zaostaje za drugim zemljama zapadnog Balkana, uključujući i Albaniju, koja je, kao što znamo, bila jedna od najzaostalijih i najtotalitarnijih zemalja Evrope”, kazao je član Predsjedništva Evropkog pokreta u BiH, novinar i publicista Zekerijah Smajić.

Upravo ta činjenica, kazao je Smajić na konferenciji za novinare, potaknula je organizatore konferencije “2009 – Evropska godina Balkana?” da sa zvaničnicima državnih institucija BiH i međunarodne zajednice rezimiraju dosadašnje aktivnosti i sagledaju poziciju naše zemlje na putu integracije u EU.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *