Remo Salvadori i Chiara Bertola u Sarajevu

Remo SalvadoriU pripremi nastavka ciklusa predstavljanja velikana suvremene svjetske umjetnosti u Sarajevu, Ars Aevi će ugostiti italijanskog umjetnika, jednog od osnivača Kolekcije Ars Aevi Remu Salvadorija i umjetničku direktoricu, kustosicu nukleusa Venecija za Ars Aevi Sarajevo Chiaru Bertolu.

Ciklus predstavljanja izložbi velikana suvremene svjetske umjetnosti u Sarajevu, Ars Aevi je započeo 2001. godine, izložbom „La Porta dello Specchio” (Vrata ogledala) Michelangela Pistoletta (Italija), jednog od najznačajnijih predstavnika pokreta Arte Povera koji je snažno obilježio umjetničko djelovanje kraja 60-ih i početka 70-ih godina i prvog umjetnika – osnivača Kolekcije Ars Aevi. Nakon ove reprezentativne izložbe koja je bila postavljena na sva tri sprata Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine, ovaj ciklus se u 2001. i 2002. nastavio izložbama Richarda Nonasa (SAD), IRWIN-a (Slovenija), Daniela Burena (Francuska), Josepha Kosutha (SAD), Josepha Beuysa (Njemačka), izložbom Bizhana Bassirija (Iran-Italija), a 2004. godine Jannis Kounellis (Grčka-Italija) je je izgradio svoju monumentalnu instalaciju „Vrata Sarajeva” u Vijećnici, bivšoj nacionalnoj biblioteci koju je u tri mjeseca trajanje izložbe posjetilo preko 20.000 posjetitelja.

Prva u nizu tih izložbi, planirana za početak 2010. godine bit će umjetnika Reme Salvadorija koji je rođen u Cerreto Guides 1947. godine. Njegov umjetnički put počinje na Akademiji umjetnosti u Firenci a nastavlja se u Milanu 70-tih godina dvadesetog stoljeća, kada Salvadori razvija specifičnu poetiku, vrlo različitu od ostalih predstavnika Arte Povera i konceptualne umjetnosti. Jedan od glavnih pokretača njegovog rada je pitanje u kojoj je mjeri unutrašnje potvrđivanje stvari u bliskoj povezanosti sa istinom i kakav je odnos vanjskog i unutarnjeg prema njegovoj vlastitoj senzibilnosti. On u svoj rad unosi osnovne elemente, koristeći najprimitivnije materijale uz kreativnost prapočetka. Miješa različite materijale s bojom, vodom i svjetlošću. Ti elementi nisu izgubili svoje karakteristike u umjetničkoj obradi, već se svjesno čuva njihova specifičnost i značaj materije, koja ima svoje mjesto u činu stvaranja, ali i činu percepcije gotovog djela. Time se čuva autentična snaga materijala i elemenata koji ih čine. I takav, promišljen pristup materijalima, čini Remu Salvadorija „poetom imaginacije i lucidnim promatračem stvarnosti, koji je kontinuirano, stalno iznova, potvrđuje i stavlja u perspektivu vlastitog unutarnjeg bivanja”.

Remo Salvadori učestvuje u nizu individualnih i grupnih izložbi od Milana, Genta, Torina do Tokija. Njegovi radovi se nalaze u zbirkama velikih evropskih muzeja, poput Muzeja S.M.A.K u Gentu, Centra suvremene umjetnosti Luigi Pecci u Pratu, Muzeja suvremene umjetnosti Castello di Rivoli u Torinu, a 1997. godine svojim radom Verticale, u selekciji umjetničke direktorice nukleusa Venecija za Ars Aevi Sarajevo Chiare Bertole, Remo Salvadori je postao jedan od osnivača Kolekcije Ars Aevi. Pored izlaganja na individualnim i grupnim izložbama diljem svijeta, ovaj renomirani svjetski umjetnik je učestvovao više puta na najvećim svjetskim smotrama suvremene umjetnosti, na venecijanskim bijenalima (1982, 1986. i 1993. godine) te na kaselskim Dokumentima (1982. i 1992. godine).

Remo Salvadori i umjetnička direktorica i kritičarka umjetnosti Chiara Bertola od danas borave u Sarajevu, gdje će ostati četiri dana u kojima će predstaviti moguće projekte koji bi se realizirali u Sarajevu tokom iduće godine.

Ovim ciklusom izložbi, Ars Aevi ostvaruje događaje najvećeg prestiža iz oblasti suvremene svjetske umjetnosti u regionu jugoistočne Evrope kojima se postižu najviši stručni, umjetnički i promotivni rezultati na lokalnom i internacionalnom planu.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *