Reprint Sarajevske Hagade u Novom hramu

U ponedjeljak je, u sklopu Festivala ‘Sarajevska zima 2013’, u sarajevskoj galeriji ‘Novi hram’ otvorena izložba ‘Sarajevska Hagada’.

Sarajevska Hagada
Sarajevska Hagada
Radi se o izložbi reprint-izdanja Sarajevske Hagade, te reprodukciji svih stranica i ilustracija iz ove jedinstvene knjige-dokumenta, koja svjedoči o historiji Jevreja.

Iza Hagade stoji magična priča o tome kako je nastala, kako je ‘izbjegla’ progon iz Španije 1492. godine i rimsku inkviziciju 1609. godine, te kako je dospjela na Balkan i preživjela 20. vijek , tačnije dva svjetska rata i opsadu Sarajeva.

Priča o njenom ‘preživljavanju’ je priča o normalnosti u Bosni i Hercegovini, priča gdje se voli i poštuje, i spremno se riskirati i vlastiti život za komšiju. Sarajevska Hagada je sve to svojom historijom dokazala, između ostalog postavši jednim od simbola Bosne i Hercegovine i njenog odbijanja da nestane.

Originalna knjiga stara 700 godina ne smije biti osuđena na doživotnu robiju u zatvorenom Zemaljskom muzeju BiH, već ju se mora kao originalni rukopis i vrhunski eksponat unikatne vrijednosti, dati na uvid najširoj sarajevskoj publici i gostima.

Izložba u ‘Novom hramu’ je otvorena do 1. marta 2013. godine, a reprint-izdanje Hagade će nakon toga biti izloženo u njujorškom Metropolitan muzeju.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *