Restauracija Vraca na proljeće?

Značaj Vraca je višestruk i zločini koji su u Drugom svjetskom ratu počinjeni na tom mjestu odredili su njegovu memorijalnu namjenu.

Dubravko Lovrenović

Vlada Kantona Sarajevo na posljednjoj sjednici usvojila je zaključkom program rekonstrukcije i restauracije Spomen-parka Vraca. Prema riječima ministra kulture i sporta Dubravka Lovrenovića, ukoliko se sve bude odvijalo prema planiranoj dinamici radovi bi mogli početi na proljeće, a preliminarni iznos sredstava potreban za realizaciju projekta je 999 hiljada i 500 maraka.

‘To je dugo bila i jeste prilično vruća medijska tema i s razlogom je pisano to što je pisano, ali, nažalost, samo nemoćno konstatirano da je jedan vrlo vrijedan memorijalni kompleks i spomenička cjelina, koja je između ostalog 2005. godine, proglašena nacionalnim spomenikom BiH, pred našim očima ne samo nestajala, što jeste po sebi tužno, nego polako postajala ruglo grada’, kaže Lovrenović.

U izradi ovog kompleksnog programa učestvovalo je devet stručnjaka pet različitih zanimanja sa preko 150 godina zajedničkog staža.

‘Značaj Vraca je višestruk i zločini koji su u Drugom svjetskom ratu počinjeni na tom mjestu odredili su njegovu memorijalnu namjenu. Ono što je najvažnije u ovom dokumentu je dio koji govori o etapama realizacije i preliminarnom finansijskom planu. Na Vladi je usvojena urgentna mjera, a to je hitna mjera zaštite kompleksa Vraca, što znači fizički nadzor 24 sata dnevno. Ministarstvo kulture i sporta je zaduženo da sa Zavodom za zapošljavanje KS-a nađe odgovarajuće rješenje i to će biti izvodljivo. Na taj način ćemo napraviti jednu fizičku barijeru svim neodgovornim pojedincima’, tvrdi Lovrenović.

Ukupni preliminarni iznos od 999 hiljada i 500 KM, prema Lovrenovićevim riječima, biće u određenom dijelu viši.

‘Ono što je potrebno reći za ovu prvu predfazu, odnosno izradu projektne dokumentacije i reviziju jeste da su osigurana sredstva u Općini Novo Sarajevo. Općina Novo Sarajevo je ulagala napore da se pokuša srediti ovo stanje, ali sve ono što je po danu bilo urađeno noću se uništavalo. Sada ćemo to spriječiti. Ohrabrujuće je i da zaključak Vlade obavezuje četiri resorna ministarstva da u budžetskim sredstvima za sljedeću godinu planiraju sredstva za realizaciju ovog programa. Računamo na pomoć i podršku Općine, Grada i Vlade FBiH koja je po zakonu dužna finansirati restauraciju i sanaciju nacionalnih spomenika’, pojasnio je Lovrenović.

razgovarao: Safet Huremović

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *