Sakrili Valtera Perića

Sakrili Valtera PerićaSpomen-ploča Valteru Periću, jednom od organizatora Narodnooslobodilačke borbe u Sarajevu, koja se nalazi u općini Centar, zaklonjena je tendama kafića.

Strelica na trotoaru, koja obilježava mjesto pogibije ovog narodnog heroja Jugoslavije, zaklonjena je drvenim paletama, koje kafić koristi kao ljetnu baštu.

Oni građani Sarajeva koji ne znaju da je na ovom mjestu 1945. godine poginuo Valter Perić, zapravo neće imati ni informaciju da je u Ulici Hiseta postavljena i spomen-ploča ovom junaku, ovjekovječenom u filmu Hajrudina – Šibe Krvavca “Valter brani Sarajevo”.

Miro Lazović, predsjednik Komisije za obilježavanje, čuvanje i njegovanje historijskih događaja i ličnosti Kantona Sarajevo, tvrdi kako nije upoznat sa ovim problemom.

“Komisija radi na inicijativu građana i institucija. Nismo imali informaciju da je spomen-ploča zaklonjena ili oskrnavljena”, rekao je Lazović.

Kaže da će Kantonalna komisija općini Centar, na čijoj se teritoriji nalazi spomen-ploča Valteru Periću, sugerisati da omogući da ploča bude dostupna građanima.

Alma Sadović, pomoćnik načelnika za prostorno uređenje i komunalne poslove općine Centar, kaže kako rješavanje ovog problema nije u općinskoj nadležnosti nego u nadležnosti Gradske uprave.

Sa druge strane, Hamdo Karić, pomoćnik gradonačelnika Sarajeva za komunalne poslove, smatra kako je za rješavanje ovog problema isključivo nadležna općina Centar.

“Ovdje je riječ o klasičnom zauzimanju javne površine. Znam u čemu je problem. Općina Centar je nadležna za izdavanje dozvola za zauzimanje javne površine u Ulici Hiseta. Gradska uprava ovdje nema nadležnosti”, kazao je Karić.

Napomenuo je kako općina Centar od izdavanja dozvola za zauzimanje javnih površina ubire i rentu.
Karić smatra da bi, osim općine Centar, u rješavanje ovog problema trebalo da budu uključeni i komunalni inspektori.

“Inspekcija bi trebalo da provjeri da li vlasnik kafića uopće ima dozvolu za postavljanje bašte, s obzirom da je postavljena tačno na lokaciji gdje je i spomen-obilježje narodnom heroju Valteru Periću”, rekao je Karić. Ako se ispostavi da vlasnik ima dozvolu za baštu svog kafića u Ulici Hiseta, Karić kaže da bi inspektori potom trebali provjeriti da li ju je postavio u dozvoljenim gabaritima.

piše: Selma Velić

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *