Samostalne izložbe Anura i Shobe u Italiji

ShobaNa poziv Centra za suvremenu umjetnost Spazio Gerra, Ars Aevi predstavlja samostalne izložbe Anura i Shobe koje će biti otvorene od 21. februara do 05. aprila u Reggio Emiliji.

Na poziv Centra za suvremenu umjetnost Spazio Gerra, Ars Aevi predstavlja samostalne izložbe Nebojše Šerića Shobe i Anura Hadžiomerspahića, koje će biti otvorene u subotu, 21. februara u italijanskoj Reggio Emiliji.

Anur i Shoba, internacionalno priznati bosanskohercegovački umjetnici koji su krajem osamdesetih godina bili članovi grupe Sing Sing, nastavili su svoj umjetnički put kroz akademije umjetnosti u Sarajevu, a potom i u inozemstvu. Njihovi su radovi u proteklim godinama predstavljani na značajnim međunarodnim izložbama i venecijanskim bijenalima (Anur, centralna izložba, Arsenale, 2001; Shoba, bosanskohercegovački paviljon, UNESCO-ova Palata Zorzi, 2003). Projekt je koncipiran u suradnji sa kustosicom izložbe, izvršnom direktoricom Ars Aevi Amilom Ramović i stručnim timom Ars Aevi koji je radio na realizaciji projekta – Ines Latić, Tarikom Zahirovićem i Unom Tanović.

ANUR
Postavka Anurovih djela bit će realizirana na nekoliko različitih lokacija u Reggio Emiliji, u Centru za suvremenu umjetnost Spazio Gerra, gdje će biti postavljeni radovi Human Condition I i Fake Art i u eksterijeru gradske jezgre Reggio Emilije, na fasadi Galerije Parmeggiani. Uz ove lokacije, postavkom u prostoru tržnog centra Coop, po prvi put Anurov Human Condition ulazi u prostore evropskih supermarketa.

U izložbenim prostorima Centra Gerra, na prvom nivou bit će postavljeni radovi iz ciklusa Human Condition koji su nakon milanske izložbe uvršteni u Centralnu izložbu 49. venecijanskog bijenala u selekciji Haralda Szeemanna. Ova Anurova djela prepoznatljiva su u okvirima bosanskohercegovačke umjetnosti i dizajna. Anur, još od 1994. kad nastaje njegov prvi rad iz ciklusa Human Condition, Made in Bosnia, razvija svoju umjetnost kao lako čitljivu, blisku širokim masama i/ili “banalnuâ”. Iz njegovog stalnog promišljanja da li se opredijeliti za umjetnost ili advertising je proistekao njegov karakteristični koncept koji on sam naziva artvertising, gdje se kao lako čitljiv jezik koristi jezik reklamnog oglašavanja koje je ovdje samo sredstvo kojim se ostvaruju umjetnički ciljevi. Također, u prostorima Tržnog centra Coop-a, ne veoma atraktivnoj lokaciji bit će postavljeni plakati velikih dimenzija Human Condition II koje je već 2005. godine Ars Aevi u suradnji sa Grupacijom MIMS prezentirao u supermarketima Sarajeva, Konjica i Mostara kao i na reklamnim panoima (billboard, city light) u Sarajevu.

Koncept “banalneâ” umjetnosti ostvaren je u cijelosti u Anurovom novom ciklusu Fake Art koji Anur razvija u posljednje dvije godine. Ova izložba je ujedno i premijerno predstavljanje ovog novog stvaralačkog projekta autora. Dvadeset “slikaâ” iz ovog ciklusa postavljene su na drugom spratu Centra za savremenu umjetnost Spazio Gerra. Radovi/slike Fake Art Anur nastaju korištenjem fotografija image banka, namijenjenih marketinškim agencijama, čijim kompjuterskim manipulacijama nastaju kolaži-fotomontaže koji predstavljaju alternative realnosti koje su premet njegovog umjetničkog interesa. Konačnom obradom nastalih fotomontaža kompjuterskim filterom koji simulira potez kista, štampanjem na planu i uramljivanjem u pseudobarokne, “zlatneâ” ramove, koncepcija umjetničkog “stvaranjaâ” u Fake Artu je dovedena do granica banalnosti.

SHOBA
Izložba Nebojše Šerića Shobe bit će postavljena na dva sprata Centra Spazio Gerra, gdje će biti predstavljeni najznačajniji radovi umjetnika koji su nastali u posljednjoj deceniji.

Na trećem spratu Spazio Gerra postavljeno je 36 fotografija iz ciklusa Battlefields (ciklus započet 2002), na kojima su prikazana ratišta iz prošlosti koja su obilježila svjetsku historiju i četiri fotografije velikog formata iz ciklusa Serious Kids (2002). Na istom nivou Spazio Gerra bit će postavljen i rad Untitled (Sarajevo – Monte Carlo) (1998), rad iz Kolekcije Ars Aevi, koji je obilježio prvi bosanskohercegovački paviljon na 50. venecijanskom bijenalu u UNESCO-ovoj palati Zorzi 2003. godine.

Pet videoradova Nebojše Šerića Shobe postavljeni su na četvrtom spratu Spazio Gerra, u formi kao svojevrsne retrospektiva. No Comment (2003), It's all just a little bit of history repeating (2001), Let There Be Light (2002), Blowing Zen (2004), i Joy Division (2005) spadaju u najreprezentativnija ostvarenja ovog umjetnika i izvanredno ilustruju njegov rad u mediju videa.

Odabir Shobinih radova predstavlja značajna ostvarenja koja su u velikoj mjeri obilježila umjetnost poslijeratnog Sarajeva, od kojih su mnogi u proteklim godinama bili izlagani u značajnim evropskim i američkim izložbenim prostorima i selekcijama. Razloge za njihovo predstavljanje u ovoj formi navodi kustosica izložbe Amila Ramovć u tekstu kataloga: “Radovi Nebojše Šerića Shobe kolektivni su flashbackovi našeg vremena. Kao i flashbackove, ako pokušamo da ih posmatramo hronološki, nameće nam se pomisao o izostanku evolucije, kontinuiteta, velikih i zaokruženih cjelina. Svako njegovo djelo funkcionira kao zasebna aforistična opaska o jednom trenutku u vremenu. Svaka tema otvara su u pogodnom mediju, fotografija, video, montaža, instalacija, skulptura, slika, performans. Medij je promjenjiv jer je konzistentan njegov odnos prema konceptualnoj realizaciji sadržaja. A sadržaj se uvijek crpi iz «naše» percepcije «nas» u kontekstu sadašnjosti, i prošlosti, i time implicirane budućnosti. U vremenu u kojem postojimo, i u vremenu u kojem više ili još uvijek ne postojimo. Shobina priča o biću i bitku, prenesena iz jezika filozofije u jezik konceptualne umjetnosti, iako naizgled individualna, i zatim multiplicirana kroz niz individualiteta, zapravo je priča kolektiviteta, nadilazi karakter pojedinačnog i doseže spoznaju opšteg. Ispričana iskreno, jezikom i kroz vizuru stvarnog (običnog?) čovjeka, ona uspješno stiže do svog posmatrača koji uvijek „zna tačno o čemu umjetnik govori”. Zbog toga svi koji poznaju Shobu (lično ili posredno) imaju svoj omiljeni Shobin rad. Onaj u kojem je identifikacija potpuna. A suočeni s njegovim radom, suočeni sami sa sobom u njemu, skoro u istom trenutku pomišljamo kako shvatamo da stojimo pred djelom velikog umjetnika.

Izložbe će biti otvorene do 5. aprila 2009. godine.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *