Sarajevo bi moglo dobiti kongresni centar

Obzirom da Sarajevo nema kongresni centar, izgradnjom jednog takvog centra u središtu općine Novi Grad, Sarajevo će se naći na mapi kongresnih gradova i uz to dobiti izgled evropske metropole.

Jedan od najznačajnijih projekata iz programa „Pokrenimo Novi Grad zajedno”, kojim će se urediti centralni dio općine Novi Gradi i vjerovatno najbitnija lokacija uz glavnu saobraćajnicu u blizini zgrade Općine je Kongresni centar Sarajevo cija je vrijednost procijenjena na oko 300 miliona konvertibilnih maraka.

Kongresni centar Sarajevo bi trebao biti izgradjen pored zgrade RTV doma na Alipasinom polju, a sadržavaće više sala i dvorana u kojima se mogu održavati centralni kulturni i poslovni događaji u Bosni i Hercegovini, poput koncerata, predstava, filmskih projekcija, te kongresa. U sklopu kompleksa će biti izgradjeni i hotel, shopping-centar, prostrane garaže, uz veliki dio poslovnih sadržaja, a dijelom i stambenog prostora.

Pored toga, projektom izgradnje kongresnog centra Novi Grad će dobiti centralni trg, a predviđeno je da se glavni saobraćaj spusti jedan nivo ispod, s tim da nivo tramvajskog saobraćaja ostaje na koti nula, čime će se dobiti prostor za izgradnju trga veličine fudbalskog stadiona.

Pripreme za početak realizacije projekta Kongresnog centra u općini Novi Grad Sarajevo počele su 2012. godine, a Odluka o pristupanju izradi urbanističkog projekta Kongresni centar Sarajeva donesena je u aprilu 2013. godine, na sjednici Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo, čime su započete aktivnosti na realizaciji jednog velikog projekta na području najmnogoljudnije bh. općine.

Nacrt UP Kongresni centar Sarajevo upućen je u javnu raspravu u trajanju od mjesec, tako da će svi subjekti moći dati primjedbe i sugestije, nakon čega će se usvojiti konačna verzija projekta. Nakon toga će se krenuti u proceduru rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, odnosno odabira investitora, kao i izdavanje potrebnih dozvola za gradnju, saopćeno je iz pres-službe Općine Novi Grad.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *