Sarajevo, grad filma 2009

Bistrik, SarajevoSnimanjem prvih kadrova kratkometražnog igranog filma “Muzej pokidanih veza” rumunjske redateljice i scenaristice Iulie Rugine u Sarajevu je jučer započela realizacija projekta Sarajevo grad filma 2009.

Radi se o projektu koji mladim talentiranim filmskim stvaraocima, učesnicima Sarajevo Talent Campusa, obrazovnog projekta Sarajevo Film Festivala, omogućuje snimanje kratkometražnih filmova.

Film “Muzej pokidanih veza”, u kojem uloge tumače Manca Dorrer iz Slovenije i Boris Ler iz BiH, a direktor fotografije je Erol Zubčević, prati priču djevojke Ane i njenu promjenu osjećanja uzrokovanu skorašnjim prekidom ljubavne veze. Ana je na odmoru u Sarajevu gdje se upravo otvara Muzej pokidanih veza u kojem se izlažu eksponati – darovani predmete koji anonimne darovatelje podsjećaju na prošle veze. Odlučila je da je muzej najbolje mjesto za njenog medvjedića – jedini predmet koji je ostao iz prošle veze, te u tome vidi svoju šansu da napokon prošlost ostavi iza sebe. Međutim, pronalazak muzeja se postavlja kao zadatak, koji je mnogo teže ostvariti nego bilo šta drugo.

Internacionalna ekipa filma “Muzej pokidanih veza” sastavljena od učesnika 1. i 2. Sarajevo Talent Campusa snimat će u Sarajevu do 6. maja.

Nakon ovog slijedi i snimanje ostala četiri projekta: “Oslobođenje u 26 slika”, čiju ekipu čine redatelji i scenaristi Ivan Ramljak i Marko Škobalj iz Hrvatske, producent Orkan Bayram iz Turske i glumci Edis Livnjak iz BiH i Anđela Ramljak iz Hrvatske; “Ružičasta rijeka” grčkog reditelja Zachariasa Mavroeidisa i scenariste Ivora Martinića iz Hrvatske, producenta Arbena Zharkua sa Kosova, a glavnu žensku ulogu tumači Romina Vitasović iz Hrvatske; “Žena u ljubičastom” bh. reditelja Igora Drljače, za kojeg scenarij uz Drljaču potpisuje i Hrvoje Župarić iz Hrvatske, producent je Orkan Bayram iz Turske, a glavnu žensku ulogu tumači Mediha Musliović iz BiH; “Čekanje” Daniela Beresa iz Mađarske i scenariste Zachariasa Mavroeidisa iz Grčke, dok će u filmu igrati Ivana Popović i Nebojša čorđević iz Srbije.

Ovogodišnji pokrovitelji projekta su Fondacija za kinematografiju Federacije BiH/Ministarstvo kulture i sporta Federacije BiH, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske, Atlantic Grupa, BHT1 javni radio televizijski servis BiH.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *