Sarajevo, knjiga opsade

Nije slučajno za promociju izabran Historijski muzej koji je, kao i još mnoge institucije kulture, pred zatvaranjem, jer ako se to dogodi, onda je opsada Sarajeva postigla svoje ciljeve.

Dževad Karahasan
Dževad Karahasan
U okviru manifestacije obilježavanja 20. godišnjice opsade Sarajeva u Historijskom muzeju BiH je održana promocija antologije sarajevskih pisaca i pjesnika koji su pisali pod opsadom, pod nazivom ”Sarajevo, knjiga opsade”.

Knjiga je objavljena na italijanskom jeziku, a tekstove koji su uvršteni u antologiju odabrao je i objavio italjanski novinar i pisac Piero Del Giudice.

Autori tekstova su Tvrtko Kulenović, Abdulah Sidran, Izet Sarajlić, Marko Vešović i Dževad Karahasan.

“Knjigu sam napravio za Sarajevo i svoje sarajevske prijatelje. Često me pitaju jesmo li pobijedili u ovom ratu i odgovaram im da smo s praktičke tačke gledišta izgubili jer je zemlja danas podijeljena i njome vladaju etničke grupe. Ali smo s moralne tačke gledišta, govorim u množini jer sam bio ovdje u ratu, pobijedili jer je Sarajevo započelo borbu ovog milenija koji je okarakterisan sukobima s religijsko-etničkim predznakom, a prava pozadina im je borba za naftu i ekonomski motivi uopće.”, rekao je Del Giudice na promociji.

Univerzitetski profesor i pisac Dževad Karahasan ističe da je Del Giudice izabrao autore koje smatra karakterističnim i najpouzdanijim svjedocima stanja duha u Sarajevu u toku opsade.

“Piero mi je rekao da je knjiga u Italiji zabilježila veliki uspjeh i nadam se da će biti objavljena i u Sarajevu na našem jeziku. Nije slučajno za promociju izabran Historijski muzej koji je, kao i još mnoge institucije kulture, pred zatvaranjem, jer ako se to dogodi, onda je opsada Sarajeva postigla svoje ciljeve.”, smatra Karahasan.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *