Saborna crkva

Jedan od najvećih pravoslavnih hramova na Balkanu.

Saborna crkva presvete Bogorodice nalazi se u samom centru Sarajeva, pored Ekonomskog fakulteta, na desnoj obali Miljacke.

Odluka o izgradnji jedne od najljepših građevina glavnog grada BiH donijeta je 1859. godine. Dozvolu za izgradnju crkve izdao je sultan Abdul Aziz da bi ublažio kritike iz Evrope zbog vjerske netrpeljivosti. Gradnja, započeta 1863. godine, trajala je 11 godina. Radovi su završeni 1. maja 1874. godine.

U crkvi se i danas nalazi ikonostas koji je 1873. godine iz Rusije donio arhimandrit Sava Kostanović.

Osvećenje završene crkve izvršio je mitropolit dabrobosanski Pajsije 1972. godine. Saborna crkva je posvećena rođenju Presvete Bogorodice.

Jedna od najljepših građevina najljepšeg glavnog grada na svijetu je izgrađena od dobrovoljnih priloga građana Sarajeva i okolnih mjesta, kao i dubrovačkih, beogradskih, trščanskih i bečkih trgovaca. Postoji zapis da je i sam sultan bio jedan od onih koji su dali svoj dobrovoljni prilog.

Današnji izgled crkve razlikuje se od prvobitnog. Saborna crkva je građena od kamena. U osnovi je trobrodna bazilka kombinovana sa upisanim krstom; ima pet kupola. Crkva je duga 37 metara, široka 22,5 metra. Visina zidova je 15,5 metara, kupole su visoke 34 metra, i 20 metara.

Prvobitno je bila prekrivena olovnim krovom, ali su tokom Prvog svjetskog rata austrougarske vlasti naložile skidanje olovnog krovva i zvona, pokrivši crkvu limom. Nakon toga je, 1921. godine, izvršena prva rekonstrukcija kada je u crkvu uvedena električna energija i postavljena nova tri zvona i bakarni krov.

Prije opsade Sarajeva u Sabornoj crkvi je bilo sjedište Mitropolije Dabrobosanske.

Oltar, kao i prostor ispred njega uzdignut je u odnosu na ostatak crkve za tri stepenika. Uz zidove crkve nalaze se drvene stolice. Na oltaru se nalaze tri kubeta, a u ostatku crkve još pet. Uz desni stub smješten je pozlaćeni tron za mitropolita. Unutrašnji zidovi ukrašeni su je ornamentalnom slikanom dekoracijom. Lukovi, svodovi i apsida crkve takođe su ukrašeni ornamentikom.

Saborna crkva je jedan od rijetkih objekata koji nije oštećen tokom opsade Sarajeva, ali je zbog dotrjalosti nakon rata obavljena vanjska rekonstrukcija, donacijom Grčke.

Srpska pravoslavna crkva pokušava vratiti u posjed zgradu Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, koja je ranije pripadala Sabornoj crkvi. Spor je još uvijek u toku.

« Znamenitosti Sarajeva

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *