Sarajevo započinje saradnju s Pragom i Evropskim komitetom regija

Alija BehmenGradonačelnik Sarajeva Alija Behmen boravio je na dvodnevnom Samitu evropskih gradova i regija održanom u Pragu na kojem je prisustvovalo preko tri stotine gradonačelnika i načelnika općina iz Evrope.

Tokom Samita, gradonačelnik je u odvojenim susretima razgovarao sa gradonačelnikom Praga Pavelom Bemom i predsjednikom Evropskog Komiteta regija Lucom van den Brandeom.

Tokom sastanka sa gradonačelnikom Praga postignuta je načelna saglasnost o potrebi obnove saradnje dva grada u cijelom nizu oblasti, počevši od kulture i projekata zaštite kulturnog nasljeđa do prostornog planiranja. Dogovoreno je da se odmah počne raditi na pripremi održavanja Dana Praga u Sarajevu, koji su posljednji put održani 2001. godine, a gradonačelnik Behmen pozvao je Bema da posjeti Sarajevo.

U razgovoru sa van den Brandeom gradonačelnik Behmen obavijestio je sagovornika o pripremama koje je Grad Sarajevo do sada poduzeo da se pridruži Konvenciji gradonačelnika i tako prevaziđe barijere koje se nalaze pred državom Bosnom i Hercegovinom kada je riječ o pretpristupnim fondovima Evropske unije.

Predsjednik van den Brande pozdravio je napore Gradske uprave Sarajeva i uputio poziv da Grad Sarajevo postane pridruženi član Radne grupe za zapadni Balkan Komiteta regija Evropske Unije što će uveliko olakšati daljnji pristup Sarajeva pretpristupnim fondovima predviđenim za regionalne, gradske i lokalne projekte.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *