Sarajevska crvena linija za 20. godina opsade

Manifestacijom “Sarajevska crvena linija” glavni grad BiH će 6. aprila obilježiti 20. godišnjicu od početka opsade, uz bogat scensko-muzički program.

Sarajevska crvena linija - 11541 (20 godina opsade Sarajeva)
Sarajevska crvena linija - 11541 (20 godina opsade Sarajeva)

Od scene kod Vječne vatre, duž ulice Maršala Tita, sve do Ali-pašine džamije će 6. aprila 2012. godine biti postavljena 11.541 crvena stolica u znak sjećanja na broj ubijenih Sarajlija tokom opsade grada. Program manifestacije sastavljen je od poezije i muzičkih kompozicija, a nastupiće jedna od najboljih svjetskih muzičarki na harmonici Merima Ključo, sarajevski ansambl klasičnih pjevača “Art Vivo” predvođen kompozitorom i umjetničkim direktorom Danijelom Žontarom, te solisti Ivica Šarić, Aida Čorbadžić i Ivan Šarić. Tu je i hor od 750 učenika sarajevskih osnovnih i srednjih škola.

Haris Pašović
Haris Pašović
Ideja za program manifestacije je potekla od moje želje Harisa Pašovića da napravi koncert za više od 11.000 ubijenih ljudi u Sarajevu.

Stolice koje će biti postavljene duž Titove ulice u dužini od 800 metara ostat će prazne tokom cijelog 6. aprila i ovog programa.

“Ti ljudi, ubijeni tokom opsade, spriječeni su da dođu na manifestaciju. Oni su bili civili i branitelji Sarajeva.”, pojasnio je autor i reditelj ovog projekta Haris Pašović.

U izlozima radnji duž Titove ulice će biti postavljena izložba plakata različitih kulturnih događaja održanih tokom opsade Sarajeva te da će na koncertu biti izveden veliki postmodernistički oratorij, kreiran spajanjem obrada 14 kompozicija.

Sarajevska crvena linija

Za ovu manifestaciju će biti osigurano saobraćajno, operativno i fizičko osiguranje MUP Kantona Sarajevo, a na terenu biti angažovan dovoljan broj policajaca.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *