Sarajevska deklaracija i Zajednička izjava o sarajevskoj Vijećnici

VijećnicaNa danas održanoj press konferenciji povodom završetka 22. Generalne skupštine Asocijacije gradova nosilaca poruke mira – IAPMC u našem gradu, prezentirane su Sarajevska deklaracija i Zajednička izjava gradova o sarajevskoj Vijećnici, koje su usvojili učesnici ovog značajnog međunarodnog skupa.

U Sarajevskoj deklaraciji je istaknuto da članovi Međunarodne asocijacije gradova nosilaca poruke mira, okupljeni na 22. Generalnoj skupštini, u Sarajevu, Bosna i Hercegovina, gradu koji je usprkos brojnim iskušenjima sačuvao svoju multietničnost i duh zajedništva između različitih etničkih, vjerskih i nacionalnih zajednica, žele afirmirati važnost izgradnje zajedničkih društava koja su za budućnost demokracije važnija nego ikad.

“U svijetu u kojem nema društva bez etničkih, rasnih ili vjerskih manjina, njegovanje različitosti ne može i ne smije biti prepreka izgradnji demokratskog društva, nego njegov preduslov. Zajednička društva stoga predstavljaju budućnost ljudske vrste u koja svi, bez obzira na etničku, vjersku i rasnu pripadnost, unosimo najbolje dijelove svog naslijeđa, ne gubeći iz vida zajedničke norme kao što su poštovanje demokratskog procesa, zajednički život i upućenost jednih na druge”.

Stoga, članovi ove asocijacije žele naglasiti “važnost lokalnih vlasti, općina/opština i gradova u izgradnji zajedničkih društava, izgradnji i uspostavi povjerenja između različitih etničkih, vjerskih i rasnih skupina, kao prvog i najvažnijeg posrednika u kontinuiranom dijalogu koji se vodi u svakom demokratskom društvu. Istovremeno, želimo osuditi nacionalizam, rasizam i sve oblike ekstremnih ideologija kojima međusobne razlike predstavljaju platformu za sukob, a ne polaznu tačku svakog dijaloga između civilizacija i kultura. Istovremeno, pozivamo sve države i vlade da uđu u beskompromisnu borbu protiv uzroka ektremizma”.

“Sarajevo kao grad višestoljetnog susreta i dijaloga kultura predstavlja najbolje mjesto za početak novog dijaloga te vrste, dijaloga između kultura i civilizacija za miran i prosperitetan 21. vijek. Dijaloga čiji će krajnji cilj biti izgradnja globalnog zajedničkog društva, društva bez siromaštva, eksploatacije slabijeg i nepravde”, stoji na kraju u Sarajevskoj deklaraciji.

Učesnici 22. generalne skupštine IAPMC potpisali su danas Zajedničku izjavu gradova o sarajevskoj Vijećnici, koju će uputiti i članovima ove asocijacije koji nisu bili prisutni na ovom sarajevskom skupu.

“Uvažavajući značaj historijske građevine – Gradske vijećnice u Sarajevu (1896.), osuđujući brutalno uništavanje ovog objekta u periodu od 1992. do 1995. godine, Gradovi nosioci poruke mira ovim izjavljuju: da će slijediti, promovirati i sudjelovati u zaštiti i opremanju objekta Gradske vijećnice, kojeg je fondacija World Monuments Watch uvrstila na listu 100 najugroženijih spomenika za 2008. godinu. Gradska vijećnica u Sarajevu je Odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, proglašena Nacionalnim spomenikom i izuzetno je vrijedno kulturno-historijsko i nacionalno dobro. Njenoj zaštiti i namjeni treba posvetiti posebnu pozornost, jer način na koji će biti oblikovana te sadržaji kojima će biti ispunjena, utječu na društvo u cjelini kao i na kvalitetu života sadašnjih i budućih naraštaja Bosne i Hercegovine”.

U Izjavi je također istaknuto da su “gradovi nosioci poruke mira spremni dati doprinos sudjelovanjem u opremanju objekta umjetničkim, kulturnim i obrazovnim sadržajima, koji će dodatno oplemeniti i obogatiti Gradsku vijećnicu. Gradovi će sami odlučiti na koji način i kojim sredstvima će učestvovati u opremanju objekta”.

Na kraju je istaknuto da “svi gradovi dosljedni ovoj izjavi, bit će grbom i nazivom istaknuti za posjetioce u Gradskoj vijećnici i biti publicirani u javnosti”.

Inače, na ovogodišnjoj Generalnoj skupštini učestvovalo je 49 učesnika iz 24 grada, sa četiri kontinenta svijeta, a posebna je čast bila ugostiti 11 gradonačelnika, kazala je na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu Tatjana Ljujić-Mijatović, zamjenica predsjedavajućeg Gradskog vijeća Grada Sarajeva i zamjenica predsjednika OO 22. Generalne skupštine IAPMC-a.

Predsjednik Asocijacije gradova nosilaca poruke mira Alfred Leo Marder je kazao da je ovo bila jedna od najproduktivnijih konferencija do sada zahvalivši Gradu Sarajevu i gradonačelniku Behmenu na gostoprimstvu.

“Mi smo Međunarodna asocijacija gradova nosilaca poruke mira kada smo prvobitno uspostavljeni dobili smo mandat da se borimo za potpuno ukidanje nuklearnog oružja. Ove godine govorili smo o našem uključivanju u nadolazeće pregovore o sporazumu o neširenju nuklearnog oružja u New Yorku koje će biti održano u maju, kako bismo prisilili vlade da pokrenu ozbiljne pregovore o totalnom ukidanju nuklearnog oružja”, kazao je Marder.

Zamjenik generalnog sekretara IAPMC-a Dušan Stojanović, kazao je da u Asocijaciji, nakon prijema novih sedam gradova (Barcelona, Friedrichshafen, Zagreb, Mexico City, Kumanovo, Yamoussoukro, Ypati), ima sada 99 grada nosilaca poruke mira iz svih kontinenata.

Teme 22. Generalne skupštine Međunarodne asocijacije gradova nosilaca poruke mira bile su: Kulturna, vjerska i etnička koegzistencija u multietničkim sredinama, Postkonfliktna izgradnja mira i uspostava povjerenja, Ključni faktori ekonomskog progresa gradova kao osnova za učvršćivanje mira i Institucionalni okviri za razvoj multietničnosti i njegovanje vjerskih i tradicijskih vrijednosti etničkih grupacija u multietničkim sredinama.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *