Sarajevska ratna mladost

Odrastanje u ratu je ostavilo mračan i memljiv prostor nenadoknadiv novcem, društvenim položajem ili akademskim zvanjem.

Dijete u ratu (Sarajevo 1992)

Imali smo samo dvanaest godina kada su prve granate počele padati na grad. Neki od nas su dobili priliku da poslije rata nastave školovanje u inostranstvu i sada su rasuti po raznim kontinentima, a strani jezici vremenom su im postali bliži od maternjeg. Drugi su ostali u Bosni, dobro se uklopili u tranziciju, iskoristivši nestabilna vremena za vlastitu promociju. Treći su se odali vjerskom fanatizmu ili psihoaktivnim supstancama, zaslijepljeni svojom novom ideologijom. Jedan je broj onih koji pokušavaju ostati vjerni idealima svog odgoja, a u stvari ispadaju nesnalažljivi depresivci. Svima je, ipak, zajednička jedna stvar: odrastanje u ratu, koje je ostavilo mračan i memljiv prostor nenadoknadiv novcem, društvenim položajem ili akademskim zvanjem.

Bijeg od snajpera (Sarajevo 1993)

‘Podijelivši iskustva sa drugim ljudima koji su bili sa nama u okupiranom Sarajevu, kao i sa onima koji su o tome gledali na televiziji ili se čak tada nisu ni rodili, odat ćemo počast poginulim vršnjacima, i pomoći da mračni podrum u nama postane svjetliji i prozračniji, kako u njemu više ne bi odzvanjale granate i šteketanja sa Trebevića, kako ruke ne bi više bile teške od kanistera sa vodom i kako bi struje uvijek u njemu bilo!’, kaže se u uvodu bloga “Early Blossom”, a sve sadržaje koje nudi sarajevska ratna mladost pogledajte na njihovom blogu.. => earlyblossom.blogspot.com

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *