Sarajevska tradicija porodice Skaka

Jedna od najstarijih sarajevskih porodica Skaka, poznata je po očuvanju višestruke tradicije. Abdulah Skaka, najstariji sin Uzeira Skake objašnjava kako su nastali običaju koji su u njihovoj porodici prerasli u tradiciju i na koji način ih porodica Skaka godinama čuva.

Abdulah Skaka u porodičnoj radnjiu Bravadžiluku
Abdulah Skaka u porodičnoj radnjiu Bravadžiluku
Prvi tradicionalni običaj kod Skaka je da najstariji sin dobija ime Abdulah, odnosno Uzeir. Tako je mladi Abdulah Skaka, Uzeirov sin, Uzeir je Abdulahov sin… i tako već sedam generacija.

Drugu tradiciju porodice Skaka započeo je Abdulah Skaka dolaskom u Sarajevo prije oko 350 godina, kada je otvorio prvu sarajevsku brijačnicu. Brijačnica je uvijek bila na istom mjestu u ulici Bravadžiluk u srcu Baščaršije. Na zidovima radnje okačene su slike i fotografije pojedinih članova porodice Skaka, kao i slike najstarije sarajevske brijačnice, onakve kako je izgledala kroz vrijeme. Brijačnica je tradicionalni porodični posao, ali kako danas ovaj zanat nije popularna djelatnost, mlađe generacije porodice Skaka ne bave frizerskim zanatom, pa upošljavaju nekog ko će raditi u brijačnici.

Treći tradicionalni običaj koji Skake održavaju je berberski zanat, tj. sunećenje ili obrezivanje. Skaka kaže kako se najstariji sin u porodici obučava za ovaj zanat, uporedo se i medicinski obrazujući. Po sticanju punoljetstva, Skake se obrazuju praktičnim radom. Abdulah je išao i radio sa svojim ocem, on sa svojim i tako generacijama unazad. Najviše stvari koje je zna, kaže, naučio je radeći s ocem, a nažalost veoma malo tokom školovanja.

Dok su generacijama unazad članovi porodice Skaka bili i brijači i berberi, mladi Skaka ističe kako je njegov otac, ipak, odlučio da se bavi samo jednim poslom. Završio je školu za brijački zanat, međutim, kako je postao doktor medicine, ipak, se odlučio baviti samo sunećenjem.

Porodica Skaka je za brijački i berberski zanat, kroz godine svoje tradicije uvijek imala šegrte.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *