Sarajevska zima 2012

Festival će biti otvoren susretom junaka iz bosanskohercegovačkih bajki i čudesnog svijeta Hansa Christiana Andersena.

Ibrahim Spahić

Međunarodni festival Sarajevo – Sarajevska zima 2012, koji će biti održan u periodu od 7. februara do 21. marta 2012. godine, pod motom “2012”, biće otvoren u Godini Zmaja i proročanstva Maya.

U programima će i u ovom navratu učestvovati bosanskohercegovački, evropski i svjetski umjetnici, a Sarajevo će kao svojevrstan interaktivni muzej biti oživljen kroz muzičke, scenske, teatarske, baletne, operne predstave, književne susrete, filmsku i likovnu umjetnost.

Na Festivalu će biti promovisani kulturna, turistička i prirodna baština grada okruženog najjljepšim vijencem olimpijskih planina, Bjelašnice, Igmana, Jahorine i Trebevića.

Posebno će se slaviti 60-godišnjicu Evropske asocijacije festivala kroz različite projekte pod temom Festival i svijet, predstavljanjem najboljih umjetnika iz svih oblasti umjetnosti i susretima evropskih kulturnih gradova.

Festival će obilježiti i izuzetne svjetske jubileje i godišnjice Charlesa Dickensa, Claudea Debussyja, Gustava Klimta, Rolling Stonesa, Michelangela Antonionija, Elizabeth Taylor.

Poseban događaj će biti izvođenje 200. predstave “Aj Carmela” u koprodukciji SARTR-a i Festivala Sarajevska zima, kao i vrhunske premijere bosanskohercegovačkih i evropskih pozorišta, sedmice savremenog danskog, japanskog i filmova zemalja Višegradske grupe (Češka, Poljska, Slovačka i Mađarska) i nove svjetske produkcije dokumentarnog filma i videa.

Sarajevska zima 2012 će predstaviti i ostvarenja mladih umjetnika učesnika XV Bijenala mladih umjetnika Evrope i Mediterana u Solunu i Rimu i promovisati Prvi svjetski susret mladih umjetnika u Nottinghamu 2012. godine na kojem će učestvovati i umjetnici iz Bosne i Hercegovine.

Tokom Festivala će biti dodijeljene i nagrade Međunarodnog centra za mir Sloboda, ličnostima i institucijama koje su simbol borbe za ljudska prava, slobode, mira i posebnog prava na kulturu svakog čovjeka.

Direktor Festivala Sarajevo Sarajevska zima Ibrahim Spahić izjavio je da će program i dizajn plakata Sarajevske zime 2012 biti promovisani početkom iduće godine, kada će se predstaviti i članovi žirija publike za nagrade za najbolja ostvarenja na Festivalu koje će biti dodijeljene na kraju Festivala.

“Nadamo se da institucije kulture i umjetnosti u Sarajevu neće biti zatvorene, uprkos dramatičnoj krizi u našem društvu, Evropi i svijetu, jer bi to značilo i nestajanje urbane strukture grada. Umjetnici iz naše zemlje i cijelog svijeta i sarajevska publika imaju pravo da ostvare svoj susret i slave umjetnost, kreativnost i inovaciju, jer bi bez toga život postao potpuno prazan i besmislen, a grad bi se sve više pretvarao u muzej voštanih figura.”, smatra Spahić.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *