SARTR: Bio je lijep i sunčan dan

Predstavom ‘Bio je lijep i sunčan dan’, Sarajevski ratni teatar je obilježio datum i godišnjicu svog utemeljenja 1992. godine.

Bio je lijep i sunčan dan, Sarajevski ratni teatar
Bio je lijep i sunčan dan, Sarajevski ratni teatar

Dokumentarna teatarska predstava ‘Bio je lijep i sunčan dan…’, bazirana je na zapisanim sjećanjima 78 građanki i građana Sarajeva na 2. Maj 1992. godine. Rađena prema knjizi ‘2. Maj 1992 – Bio je lijep i sunčan dan’, objavljenoj 2008. godine u okviru projekta Modul memorije. (Drugo dopunjeno izdanje knjige publicirano je 2010. godine.) Knjiga je kolekcija priča, zapisa i fotografija koje su inspirirane jednim jedinim danom opsade koji se smatra prvim od 1395 dana opsade grada Sarajeva.
Drugi maj 1992. je datum koji je najjasnije ostao sačuvan u memoriji građana koji su preživjeli opsadu grada. Namjera knjige nija bila praviti historijsku rekonstrukciju onoga što se događalo, već rekonstruirati emotivna stanja ljudi vezanih za taj dan.
Među onim koji su objavili svoja sjećanja u knjizi podjednako su zastupljeni mladi i stari, muškarci i žene, borci, policajci, varogasci, novinari i novinarke, glumci i glumice, reditelji/ce, domaćice… Upravo od svih tih sjećanja predstava slaže mozaik lijepog proljetnog dana koji će zauvijek promjeniti živote građana Sarajeva.

Bio je lijep i sunčan dan (SARTR)

Rediteljica: Tanja Miletić Oručević
Dramaturgija: Dubravka Zrnčić-Kulenović
Scenografija i kostimografija: Lejla Hodžić
Muzika: Nedim Zlatar

Uloge:
Sonja Goronja,
Mirela Lambić,
Ana Mia Milić,
Maja Salkić,
Amila Terzimehić,
Benjamin Bajramović,
Adnan Kreso,
Sead Pandur,
Jasenko Pašić.

Repertoar Sarajevskog ratnog teatra »

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *