SARTR: Hipermnezija

Zanimala me intimna historija, iz godina koje su ostavile nepovratne posljedice i nebrojene ožiljke. To je jedina stvarnost koju je moja generacija imala u godinama odrastanja.

Scena iz predstave 'Hipermnezija'
Scena iz predstave ‘Hipermnezija’

U potresnoj predstavi ispričane su lične priče glumaca iz Sarajeva, Beograda i Prištine i kroz tu vizuru ličnog predstavljaju događaje iz devedesetih godina koji su obilježili njihovo odrastanje, a koje nikad nikome nisu ispričali ranije.

Scena iz predstave 'Hipermnezija'
Scena iz predstave ‘Hipermnezija’

‘Dokumentarno pozorište, jer je istovremeno uzbudljivo i uznemirujuće. Meni je u pozorištu najuzbudljivija spremnost da se suoči sa vlastitim mrakom, strahovima, predrasudama, mržnjom i zrnima zla. Zanimala me intimna historija, iz godina koje su ostavile nepovratne posljedice i nebrojene ožiljke. To je jedina stvarnost koju je moja generacija imala u godinama odrastanja.’, kaže režiserka Selma Spahić.

Scena iz predstave 'Hipermnezija'
Scena iz predstave ‘Hipermnezija’

Predstava ima namjeru da bude vrlo direktna, ali istovremeno ima više ispovijedni, nego napadački karakter. Akcenat nije na onima kojima je trebalo biti upućeno ono što je bilo prešućeno, nego na osobama koje progovaraju. Upravo zato što nije jednostavno progovoriti. To može promijeniti cijeli život.

Scena iz predstave 'Hipermnezija'
Scena iz predstave ‘Hipermnezija’

Govoreći o procesu nastanka predstave, Filip Vujošević, koji je zajedno sa Natašom Govedaricom radio na dramatizaciji materijala istakao je specifičnost tog iskustva: ‘Iako dokumentaristički pristup pozorištu nije nov, čak ni na ovim prostorima, od početka je bilo jasno da, ako tražite od glumaca da ponude najstresnije događaje iz djetinjstva i mladosti kao građu za dramsku radnju, morate biti spremni na veoma osjetljiv put do premijere.’

Hipermnezija

Produkcija: Hartefakt, Bitef
Režija: Selma Spahić
Scenografija i kostim: Sanja Džeba, Emina Kujundžić
Dramatizacija: Filip Vujošević, Nataša Govedarica
Scenski pokret: Dalija Aćin
Muzika: Draško Adžić

Uloge:
Ermin Bravo,
Jelena Ćuruvija – Đurica,
Maja Izetbegović,
Tamara Krcunović,
Damir Kustura,
Sanin Milavić,
Milica Stefanović,
Alban Ukaj

Termini:
24. januar 2013 @ 20:00h
Mjesto: SARTR Sarajevo

Rezervišite svoje ulaznice na vrijeme! Rezervacije ulaznica putem: e-maila teatarsartr@yahoo.com, telefona 033 664 070 ili slanjem poruke u inbox Facebook stranice Sarajevskog ratnog teatra.

Prodaja ulaznica svakim radnim danom od 10h do 14h. Na dan predstave od 18h do 20h. Za grupne posjete, učenike i studente odobravamo popust.

mapa područja

Pogledajte mapu

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *