SARTR: Jedan Pikaso

Predstava ukazuje na vrijeme Drugog svjetskog rata i poziciju umjetnika u borbi za očuvanje svog ljudskog dostojanstva i prava na slobodno kreativno djelovanje.

Jedan Pikaso, SARTR

Picasso, veliki umjetnik, živeći u Parizu, svoju borbu protiv fašizma sprovodio je kistom slikajući ratne strahote i za vrijeme Španskog građanskog rata (Guernica), te i nije čudno što je bio omrznut i od Nijemca.

I u susretu sa nacističkom isljednicom gospođicom Fischer saznajemo ko je u stvari taj veliki slikar čijim djelom dominiraju mitska osjećanja patnje i užasa kao opomene svakom zlu, ali otkrivamo i Picassoa koji se u susretu sa ženom, svojom vječitom inspiracijom, preobražava u čovjeka koji saosjeća i identifikuje se sa žrtvom fašističkog terora, ali zajednički s njom pronalazi način da ovaj susret pretvori u trenutak slobode i stvaranja.

Predstava Sarajevskog ratnog teatra ‘Jedan Pikaso’, rađena je prema tekstu američkog pisca Jeffreya Hatchera, u režiji beogradske rediteljice Ljiljane Todorović.

Glavnu ulogu tumači poznati makedonski glumac Meto Jovanovski koji je, kako sam kaže, prihvatio ulogu u Bosni i Hercegovini zato što je ta saradnja potrebna. Smatra da je dobro što glumci povremeno idu na druge prostore jer se tu rodi neka druga energija. Druga uloga pripada prvakinji SARTR-a Selmi Alispahić, koja kaže da je jedan od njenih snova bio da zaigra sa Jovanovskim i sada joj se san ispunjava.

Kostime za predstavu je priredila Vanja Popović, scenografiju Osman Arslanagić, dok muzički dio predstave oplemenjuje Ališer Sijarić.

Autor: Jeffrey Hatcher
Režija: Ljiljana Todorović
Kostimografija: Vanja Popović
Scenografija: Osman Arslanagić
Muzika: Ališer Sijarić

Uloge:
Selma Alispahić,
Meto Jovanovski.

Termini:
24. septembar 2012 @ 20:00h
25. septembar 2012 @ 20:00h
Mjesto: SARTR, Gabelina 16, Sarajevo

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *