SARTR: Kratki filmovi Jasmile Žbanić i Danisa Tanovića

U okviru Modula Memorije 2012, u Sarajevskom ratnom teatru će 14. aprila 2012. godine biti održane projekcije kratkih filmova nagrađivanih bosanskohercegovačkih reditelja Jasmile Žbanić i Danisa Tanovića.

Danis Tanović i Jasmila Žbanić

Jasmila Žbanić, dobitnica Zlatnog medvjeda u Berlinu za film Grbavica, predstaviće svoje kratke filmove “Poslije, poslije”, “Participation”, “Slike s ugla”.

Poslije, poslije: Sedmogodišnja Belma Katica je dvije i po godine rata preživjela na teritoriji Istočne Bosne okupiranoj od strane srpske vojske. Traumatizirana i nijema, dolazi u Sarajevo i pokušava se uklopiti u okolinu.

Slike sa ugla: Bilja je teško ranjena 1992. godine u Sarajevu. Francuski fotograf ju je slikao dok je ležala krvareći i očajno molila pomoć: snimak Biljinog ranjavanja ga je učinio slavnim. Film prati potragu za Biljom i rekonstruira trenutak kada je vijest postala važnija od života.

Prtljag Danisa Tanovića

Danis Tanović, dobitnik Oskara za svoj debitantski film “Ničija zemlja” predstaviće svoj kratki film “Prtljag”, bolna priča o problemu nestalih.

Prtljag: Amir duže vrijeme živi u Švedskoj dolazi u Bosnu i Hercegovinu da bi se pobrinuo za posmrtne ostatke roditelja. Međutim, oni koji su mu pokazani ne pripadaju njima. Amir odlazi u rodno mjesto gdje se susreće s (bivšim) prijateljem Dušanom. Amir je sumnjičav prema nekadašnjem prijatelju, dok je Dušan na momente zbunjen, postiđen, uplašen ali ipak se odluči Amiru reći da zna gdje su ostaci njegovih roditelja.

Modul Memorije je kulturološki projekat Internacionalnog teatarskog festivala MESS Modul Memorije koji će biti održan od 6. aprila do 9. maja 2012. godine i na taj način obilježiti 20 godina od početka opsade Sarajeva… Saznajte više

Termin:

14. april 2012 @ 20:00h

Mjesto: SARTR

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *