SARTR: Ostavi trag u njihova sjećanja

Sarajevski ratni teatar SARTR i Fondacija ‘Cinema for Peace’, kao partneri u projektu ‘Soba sjećanja’, konceptualno tragaju za načinom koliko dokument i sjećanja učesnika preživjelih u tragediji Srebrenica mogu biti relevantni i motivirajući za umjetničko propitivanje događaja i pojedinačnih sudbina.

Ostavi trag u njihova sjećanja
Ostavi trag u njihova sjećanja
Kao dokument se koriste video zapisi – životne priče i sjećanja velikog broja sudionika u tragediji Srebrenice, dakle lične i vrlo intimne priče o njihovim životima prije, za vrijeme i nakon izvršenog genocida, zabilježene u sklopu Video arhiva genocida u Bosni i Hercegovini.

Fondacija Cinema for Peace do danas je zabilježila preko 1.300 životnih priča osoba koje su preživjele genocid u audio-vizualnom formatu, koristeći metode usmene istorije.

Konecept ovog projekta podrazumijeva performance u Potočarima, 10. jula 2013. godine u Memorijalnom centru, od 12 do 19 sati i u Sarajevskom ratnom teatru SARTR 11. jula 2013. godine, u periodu od 12 do 24 sata. U ovim prostorima će biti postavljena Soba sjećanja, tri zida ispunjena video sjećanjima preživjelih, a četvrti zid tek treba da se definira prisustvom svih onih koji će svojim dolaskom postati i sudionici ovog performancea.

Učestvuju sarajevski glumci, likovni umjetnici, muzičari i pisci, u suradnji sa: Sarajevski ratni teatar, Memorijalni centar Potočari, Sarajevska Filharmonija, Internacionalni teatarski festival MESS, Akademija likovnih umjetnosti Sarajevo, Akademija scenskih umjetnosti Sarajevo, Muzička akademija Sarajevo.

POZIVAMO umjetnike/ce i građane/ke da nam se pridruže, te sjećanja preživjelih dožive kao vlastitu inspiraciju za kreativno izražavanje i ljudsko propitivanje u kojem patnja i bolno iskustvo drugog postaju pokretačka snaga u traganju za boljim svijetom kako žrtva ne bi (p)ostala uzaludna. Svi zainteresirani koji žele učestvovati u performansu mogu se javiti na mail sobasjecanja@gmail.com i dobiti sve potrebne informacije.

Dođite 10. jula 2013. godine u Memorijalni centar u Potočarima ili 11. jula 2013. godine u SARTR i ostavite svoj trag u Njihova sjećanja!

Memorijalni centar Potočari » 10. juli 2013. @ 12.00h – 19.00h
Sarajevski ratni teatar » 11. juli 2013. 12.00h – 24.00h

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *