Sat naprijed od nedjelje

satFederalno ministarstvo rada i socijalne politike je potvrdilo kako ljetno računanje vremena u ovoj godini počinje od nedjelje, 29. marta 2009. godine.

U nedjelju će se, pomjeranjem za 60 minuta naprijed, vrijeme u 2 sata računati kao 3 sata.

Ljetno računanje vremena je široko rasprostranjeni službeni vremenski sistem u kojem se, tokom ljetnih mjeseci, kazaljke na satovima prebacuju za jedan sat naprijed u odnosu na standardno lokalno vrijeme. Svrha ovog postupka je bolja usklađenost između sati dnevnoga svjetla te radnog vremena kao i školske nastave.

Ljetno računanje vremena prvi puta je spomenuo Benjamin Franklin u jednom pismu urednicima lista Journal of Paris 1784. godine. Ali kako se radilo o šaljivom članku, nije jasno je li Franklin doista želio tako nešto predložiti Francuzima.

Ovaj sistem je ozbiljno predložen od strane William Willetta u članku “Gubitak dnevnog svjetla”, objavljenom 1907. godine, ali, unatoč snažnom lobiranju, nije uspio uvjeriti britansku vladu da ga prihvati.

Zamisao o ljetnom računanju vremena prvi je put realizovana u Njemačkoj u vrijeme Prvog svjetskog rata, od 30. aprila do 1. oktobra 1916. godine. Ubrzo je primjer slijedila i Velika Britanija, od 21. maja do 1. oktobra 1916. godine.

U današnjim državama, nekad članicama bivše Jugoslavije, pa tako i u Bosni i Hercegovini, ljetno računanje vrmenea je prvi puta uvedeno 1982. godine.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *