Seminar i polaganje za početne rangove fullcontacta

Seminar je ispunio očekivanja prisutnih ljubitelja fullcontacta

Sa seminara Wing Chun Kung fu stila (Sarajevo, 6. novembar 2010)
Sa seminara Wing Chun Kung fu stila (Sarajevo, 6. novembar 2010)

U organizaciji sarajevskog Wing Chun Kung fu kluba “Dragon” i Balkanske Wing Chun Asocijacije dana 6. novembra 2010. godine je održan seminar Wing Chun Kung fu stila.

Tema seminara, koji je vodio Predrag Koviljac, bila je Wing Chun “Street fight” tehnike za početnike i napredne vježbače u izvedbi vrhunskog majstora.

U sklopu seminara je održano i polaganje za početne rangove.

Yip Man
Yip Man
Začetnik Wing Chun stila je bila, tada mlada budiskinja Ng Mui. Nakon što je Siu Lam samostan spaljen i razoren do temelja od strane Mandžurske vojske, Ng Mui se povukla u planinu Tai Leung. To je bio početak napornog rada i vježbanja sa ciljem da stvori novi sistem borbe, suprotan postojećem Shao Lin sistemu. Rezultat rada bio je set Kung fu principa koji su prevashodno koristili inteligenciju da prevladaju fizičku snagu brzo i efikasno. Kako je Ng Muin cilj kod stvaranja novog sistema borenja bila njegova primjena u sukobu sa Shao Lin Kung fuom, sistem nije učinila javnim te ga je čuvala i izučavala u tajnosti.

Ipak, kada je jednoj mladoj ženi zatrebala pomoć da se odbrani od napasnika, Ng Mui je odlučila da je primi kao prvog učenika i tada joj je prenijela tehnike novog sistema. Mlada žena se zvala Yin Wing Chun te po njoj ovaj stil dobiva naziv, a to je ujedno značilo i dolazak u javnost po prvi put novog Kung fu stila.

Iako se ovaj stil predavao kasnijim generacijama, on se uvijek podučavao u tajnosti malim grupama sljedbenika jer je zemljom vladala i dalje Madžu vlada. Dugo vremena je prošlo dok Wing Chun stil nije doživio emancipaciju, gdje je važnu ulogu odigrao slavni učitelj Yip Man, koji je počeo sa otvaranjem škola koje su trenirale Wing Chun.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *