SFF: Svjetska premijera filma Cirkus Columbia

Ovogodišnji, šesnaesti po redu Sarajevo Film Festival će biti otvoren svjetskom premijerom filma Cirkus Columbia, Oskarovca Danisa Tanovića.

scena iz filma Cirkus Columbia

Nakon Oskarom nagrađene “Ničije zemlje” reditelj Danis Tanović se ovim filmom vraća bosanskohercegovačkoj tematici. Cirkus Columbia je romantična saga smještena u malo hercegovačko mjesto, pred kraj vijeka koji je tragično najavio dolazak novog doba na Balkanu.

Izabrana je nova demoratska vlast i nakon godina egzila Divko Buntić se vraća u svoj rodni grad. Željan gomile sitnih osveta, vraća se sa novom, četrdeset godina mlađom ženom, novim mercedesom i gomilom novca. I upravo kada sve izgleda kao da Divko pobjeđuje i kao da novac može sve, život se preokrene i rat zakuca na vrata maloga grada.

Scenario za film Cirkus Columbia su pisali reditelj Danis Tanović i novinar i književnik Ivica čikić, a prema čikićevom istoimenom romanu.

U filmu igraju: Miki Manojlović, Mira Furlan, Boris Ler, Jelena Stupljanin, Mario Knezović, Milan Štrljić, Svetislav Gončić, Almir Mehić.

Film “Cirkus Columbia” rađen je u koprodukciji BiH, Francuske, Velike Britanije, Slovenije, Njemačke, Belgije i Srbije.

Činjenica da će 16. SFF biti otvoren premijerom bh. filma još jednom potvrđuje ulogu SFF-a kao najznačajnijeg promotora bh. kinematografije, a posebno zadovoljstvo predstavlja činjenica da je prisustvo najznačajnijih predstavnika filmskih festivala, filmskih institucija i fondova Sarajevo Film Festival odredilo kao festival koji filmski autori i producentske kuće biraju za svjetske premijere svojih projekata.

U prilog tome govori i odabir Sarajevo Film Festivala za svjetsku premijeru filma CIRKUS COLUMBIA ali i vrlo istančana selekcija ostalih filmova koji će svoje premijerno prikazivanje doživjeti upravo na ovogodišnjem SFF-u.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *