Sistem javnih bicikala od maja i u Sarajevu

Sistem javnih bicikala, koji će u Sarajevo imati od maja 2016. godine, podrazumijeva postavljanje šest terminala na atraktivnim lokacijama u gradu sa ukupno 50 bicikala koji će biti na raspolaganju svim korisnicima ovog Nextbike sistema.

Sistem javnih bicikala postavlja Sarajevo na prestižnu mapu evropskih gradova kojni koriste i ovakav vid javnog prevoza

Ovakav sistem javnih bicikala nudi aktivan način prijevoza, koji povoljno utiče na fizičko i mentalno zdravlje građana. Studije ukazuju na činjenicu da 20 minuta aktivno prevedenih na biciklu imaju pozitivan uticaj na dobro raspoloženje osoba koji se odluče na ovaj vid prijevoza i rekreacije uopšte. Sistem javnih bicikala će biti dostupan svima – od studenata do osoba starije životne dobi.

Stanice na kojima će biti postavljeni bicikli su fleksibilne, a instalacija na kojima će se iznajmljivati bicikli će biti potpuno nezavisne od gradske mreže, dok će se za napajanje koristiti solarna energija. Vlasnik kartice za korištenje javnih bicikala u Sarajevu će istu uslugu moći koristiti u Hrvatskoj, Poljskoj, Austriji, i drugim evropskim zemljama.

Projektom sistema javnih bicikala se donosi velika korist lokalnoj zajednici, poput očuvanja okoliša, jačanja svijesti o zdravom načinu života, jačanja turističke ponude, jačanja svijest o održivom razvoju…

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *