Sjećanje: Davor Papić

Jedan od najpoznatijih grafičkih dizajnera bivše Jugoslavije i originalna pop-ikona od osamdesetih godina prošlog vijeka naovamo

Davor Papić

Davor Papić

Davor Papić je rođen 20. maja 1962. u Sarajevu. Grafički dizajn je diplomirao u Sarajevu, a živio je i stvarao u Nizozemskoj. Bio je član Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera Bosne i Hercegovine.

Njegovi radovi su obilježili muzička izdanja nekih od najvećih imena u regiji, a za svoje radove je osvojio brojne nagrade i priznanja. Rodonačelnik je vizuelnog identiteta Crvene Jabuke za koju je dizajnirao sve studijske albume od prvog 1985. godine do albuma “2016” objavljenog u junu 2016. godine.

Papić je autor grafičkih rješenja kultnih albuma koji su obilježili regionalnu pop-kulturu. pamtimo ga po posebno inovativnom, smjelom i vrlo kreativnom pristupu umjetnosti, zbog čega je preko 35 godina smatran jednim od najboljih u svojoj branši. Njegovi radovi su pored Crvene jabuke obilježili karijere Olivera Mandića, Mladena Vojičića Tife, grupa Valentino, Merlin, Hari Mata Hari, kao i drugih regionalnih muzičkih imena.

Jedan od najpoznatijih grafičkih dizajnera bivše Jugoslavije i originalna pop-ikona od osamdesetih godina prošlog vijeka naovamo, tragično je poginuo 9. aprila 2017. godine u saobraćajnoj nesreći u Nizozemskoj.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *