Sjećanje: Emerik Blum

Emerik Blum, gradonačelnik Sarajeva, inženjer, biznismen, umjetnik, antifašista, logoraš, osnivač sarajevskog Energoinvesta i nosilac titule Viteza Legije časti, jedna je od najznačajnijih ličnosti Sarajeva i cijelog regiona u 20. vijeku.

Josip Broz i Emerik Blum
Josip Broz i Emerik Blum

Rođen je 1911. godine u Sarajevu. Školovao se u Češkoj, diplomirao elektrotehniku na Tehničkom fakultetu u Pragu, nakon čega se vraća u Sarajevo. Ubrzo nakon povratka sa školovanja (1941), uhapšen je i odveden u logor Jasenovac, gdje je kao zatvorenik-inženjer održavao električnu centralu, a odakle bježi 1944. godine. Zajedno sa Oskarom Danonom, Mešom Selimovićem, Ismetom Mujezinovićem i Vojom Dimitrijevićem, Emerik Blum je pokretač Collegium Artistucuma.
Emerik Blum je poslije 2. svjetskog rata bio je načelnik u Ministarstvu industrije i rudarstva Bosne i Hercegovine, generalni inženjer Generalne direkcije Savezne elektroprivrede, generalni direktor Direkcije za elektropriverdu Vlade FNRJ, pomoćnik ministara Elektroprivrede, predsjednik Komiteta za elektroprivredu… Jedan je od osnivača preduzeća Elektroprojekt (1951), iz kojeg uskoro nastaje regionalni gigant Energoinvest koji je djelovao u cijelom svijetu.

Blum je bio zagovarač ideje da se izgrade kapaciteti velikih industrijskih postrojenja, a u prvom planu aluminijski kombinat u Mostaru, kao i Tvornica glinice u Zvorniku. Njegova je zasluga i stvaranje kapaciteta u proizvodnji elektro i mašinske opreme. Tako je izgrađena i tvornica TAT na Ilidži, elektrotvornica u Lukavici kod Sarajeva, tvornice u Doboju, Odžaku, Črnuču, Tešnju, Višegradu, Prištini, Tuzli i u drugim mjestima tadašnje Jugoslavije.

Stipendirao je i školovao stručnjake raznih tehničkih profila i uveo stalnu praksu specijalizacije domaćih stručnjaka u Rusiji, SAD, Njemačkoj, Francuskoj, Engleskoj i drugim zemljama.
Interesantan je Blumov poduhvat da se uvede mašinska obrada podataka sa digitalnim računarom GAMINA 30 i analognim računarom PAČE 231, koji je 1964. godine bio čudo tehnike, i prvi u Bosni i Hercegovini. Također je shvatio da je jugoslovensko tržište usko uz povećani plasman energetske i serijske opreme, pa je uzimao teške devizne kredite da bi otvorili 20 predstavništva sektora izvoza, a kasnije se taj broj izvoznih punktova povećavao, od Meksika, SAD, arapskih zemalja te bliskog i dalekog Istoka.

Osnovao je Laboratorij za zavarivanje i defektoskopiju 1954. godine, da bi formirao i društvo za zavarivanje u Bosni i Hercegovini te školu zavarivanja. Laboratorij je priznat od jugoslovenskog LOYD registra brodova, njemačkog LOYD-a i postao redovni član Međunarodnog instituta za zavarivanje u Parizu. Švedska firma ACEA-ATOM 1970. godine je zaključila ugovor sa Energoinvestovim insitutom za ispitivanje gorivnog elementa za nuklearna postrojenja.

Blum nikada nije pripadao partijama i nije se politički eksponirao. Stvorio je jednu od najuspješnijih jugoslovenskih firmi, obrazovao i zaposlio hiljade ljudi, otvorio Jugoslaviju svijetu i svijet Jugoslaviji te pokazao koliko jedna mala zemlja ima potencijala.

Emerik Blum je bio gradonačelnik u doba najvećeg procvata Sarajeva, u periodu od 1981. do 1983. godine. Umro je 24. juna 1984. godine, nakon što je završio svoje poslijednje poslove u odboru za organizaciju 14. Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu.

Emerik Blum je 1974. godine odlikovan titulom Viteza Legije časti Francuske. Jedna od ulica na sarajevskoj Grbavici nosi njegovo ime, a postavljena mu je i bista ispred zgrade Energoinvesta.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

3 Odgovori na “Sjećanje: Emerik Blum”

  1. Covek velikih ljudskih I strucnih kapaciteta, vizionar buducnosti. Zaduzio je mnoge generacije, kao I moju a I mene samog da ga se seca I postuje. Slava mu I velika hvala!

  2. MOJ CIKO JE BIO VELIKI COVJEK NEKA MU JE VJECNA SLAVA.

  3. Emerik Blum je prema ocevidcu brzo nakon povratka sa školovanja (1941), uhapšen je i odveden u logor Jasenovac, gdje je kao zatvorenik-inženjer održavao električnu centralu, a odakle bježi 1944. godine.

    Izvor: http://sarajevo.co.ba/sjecanje-emerik-blum/#comments
    **********************************
    Kao odmazdu za Emerik Bluma bjeg camcom iz Stare Gradiske moj amidza Muhamed Gandura se vjesa i prezivljava prvo vjesanje al to nije bio cilj i ponovo se vjesa vlasnika logora Stara Gradiska

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *