Sjećanje: Esad Arnautalić

Sinoć je u Sarajevu nakon 77. godina života preminuo jedan od naznačajnijih muzičara, kompozitora i dirigenata koje je Sarajevo imalo, maestro Esad Arnautalić.

Esad Arnautalić (1939-2016)
Esad Arnautalić (1939-2016)

Esad Arnautalić, čije se ime veže i uz osnivanje kultne sarajevske grupe INDEXI, kao i osnivanje festivala VAŠ ŠLAGER SEZONE, rođen je 28. februara 1939. u Sarajevu. Početkom 1960-ih počinje raditi u nekadašenjem Radio Sarajevu, kao muzički urednik i producent i postaje jedan od ključnih muzičkih stručnjaka, koji su svojim zahtjevima da se lokalni mladi autori počnu baviti autentičnim autorskim stvaralaštvom umjesto tadašnjeg uobičajenog prepjevavanja svjetskih pop-hitova, širom otvorili vrata prvoj generaciji sarajevske pop-škole, čiji će najvjerniji predstavnici postati upravo sarajevski INDEXI.
Pored toga, Esad Arnautalić je utemeljivač još jedne institucije koja je Sarajevo i domaće autore podigla na još viši nivo – festivala zabavne muzike VAŠ ŠLAGER SEZONE, koji je prvi put izveden u Sarajevu 6. aprila 1967. godine, da bi za nekoliko godina stao rame uz rame sa ostalim velikim festivalima u tadašnjoj Jugoslaviji. Cilj Šlagera je bio prvenstveno afirmacija originalnih sarajevskih i bosanskohercegovačkih autora i izvođača.

Muzika raspoloženja

Jedan od najvažnijih doprinosa Esada Arnautalića je svakako formiranje Muzičke produkcije Radio Sarajeva 1962. godine, koja je potom postala temeljem autentične domaće muzičke produkcije. Nezaobilazan podatak pri pominjanju lika i djela Esada Arnautalića je vezan za sredinu 1980-ih godina, kada je realizovan sjajan originalni projekt MUZIKA RASPOLOŽENJA, kojom su ponuđene orkestarske obrade klasika i klasične popularne muzike.
Posebnu vrijednost Esada Arnautalića kao kompozitora, osim brojnih popularnih šlagera, čini muzika pisana za djecu. Iz širokog opusa se mora izdvojiti pjesma DJECA SU VOJSKA NAJJAČA, tema koja je doživjela brojne izvedbe i prihvaćena kao svojevrsna himna muzičkog stvaralaštva za djecu. Esad Arnautalić je i autor značajnih muzičkih priloga za teatar, film i televiziju, a treba istaći teme za igrane filmove MIRIS DUNJA, OVO MALO DUŠE, AZRA i SAVRŠENI KRUG.

Sahrana Esada Arnautalića će biti održana u srijedu, 7. decembra 2016. godine na sarajevskom gradskom groblju Bare.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *