Sjećanje: Freddie Mercury

Freddie Mercury je bio jedan od najznačajnijih predstavnika rokenrol ideologije svog vremena. Freddie je bio jedan od najvećih umjetnika… kreiranja odjeće, crteža, sviranja, a posebno komponovanja i pjevanja.

Freddie Mercury (1946-1991)

Rođen je u Zanzibaru, 5. septembra 1946. godine, kao Farrokh Bulsara. Majka Jer i otac Bomi su porijeklom Indijci. Freddie je pohađao Englesku školu u Indiji, gdje je imao i lekcije sviranja klavira. Tada je odabrao umjetničko ime Freddie što porodica prihvata.

Po izbijanju nemira u Indiji, Freddie zajedno sa porodicom seli u Feltham u Velikoj Britaniji. Sa 18 godina pohađa fakultet za umjetnost i grafički dizajn što će se u njegovoj kasnijoj karijeri primijetiti na ukupnom imidžu grupe. Upoznaje Rogera Taylora i Briana Maya, a nešto kasnije, dolaskom Johna Deacona, njih četvorica formiraju jednu od najpoznatijih svjetskih rokenrol grupa – The Queen.

Freddiejev nevjerovatan glas mu osigurava mjesto u aleji najboljih vokalnih izvođača svijeta svih vremena. Pored toga, Freddie je imao i jako izražen talenat za pisanje pjesama i melodija, na što je svakako uticalo njegovo poznavanje različitih vrsta muzike.Vjerovatno najpoznatija Freddiejeva “simfonija”, u mnogim svjetskim anketama priznata kao najbolja pjesma svih vremena, “Bohemian Rhapsody” se na britanskim top listama zadržala na broju jedan tokom 9 sedmica.

Do kraja života na ovoj planeti Freddie stvara imponzatan opus pjesama koje su i danas slušane i još se uvijek mogu čuti čak i na stadionima odnosno dvoranama. Najčešće su “We are the Champions” i “We Will Rock You”.

Freddie 1987. godine upoznaje Monserrat Caballe i sa njom snima album. Pjesma koja nosi album je “Barcelona”, koja je bila izvedena na otvarenju Olimpijskih igara u Barceloni 1992. godine. Monserrat Caballe je pjevala dok je Freddie, već narušenog zdravlja, bio na ekranu iza nje.

Freddie je 1987. godine obolio od AIDS-a ali javno objavljivanje slijedi tek 1991. godine, i to dan prije smrti koja je uslijedila 24. novembra 1991. godine. Freddie je kremiran ali je zahtijevao da se ne otkrije lokacija na kojoj se nalazi njegov pepeo. Privilegiju da to zna ima samo jedna osoba, ljubav njegovog života – Mary Austin.

Freddie Mercury & Mary Austin

Na londonskom Wembleyu je 20. aprila 1992. godine održan “Freddie Mercury Tribute Concert”, koji su direktno porenosile televizijske stanice širom svijeta. Na koncertu su uz članove grupe “The Queen” nastupili i mnogobrojni poznati gosti.

I danas, dvije decenije nakon njegove smrti, sjećamo se Freddieea kao snažnog i zabavnog dok na aktuelnoj muzičkoj sceni ne možemo pronaći umjetnika koji ima toliku količinu talenta i sposobnosti. Freddie je bio jedan od najvećih umjetnika… kreiranja odjeće, crteža, sviranja, a posebno komponovanja i pjevanja.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *