Sjećanje: Ilijaz Delić

Noćas je u Fojnici, nakon teške bolesti, prestalo je da kuca srce poznatog pjevača i boema iz Mostara, Ilijaza Delića, apsulutne zvijezde koncertnih nastupa i jednog od osnivača popularnih ‘Mostar Sevdah Reunion’.

Ilijaz Delić
Ilijaz Delić

Ilijaz Delić je rođen 13. juna 1936. godine u Mostaru. Ovaj vrsni interpretator potiče iz velike porodice, uz oca i majku imao je sedmero braće i sestara.

Ilijaz Delić
Ilijaz Delić
Iako je izučio bravarski zanat, nikada nije u ruke nije uzeo niti turpiju, niti čekić. Strast prema pjevanju je prevagnula, pa se kao devetnaestogodišnjak uputio u Beograd da polaže ‘stručni ispit’. U to doba pjevanjem se nije mogao baviti svako. Postojala je rigorozna komisija sastavljena od deset članova profesionalnih muzičara, koja je izdavala dozvolu za rad muzičara/zabavljača. Zahvaljujući svom talentu bez muke je uspio dobiti dozvolu.

‘Svaki potencijalni pjevač je morao da bude potpuni univerzalac i da umije da pjeva sve – sevdalinke, šlagerske narodne i zabavne pjesme, šansone, kancone…, objašnjavao je sam Ilijaz.

Prvi nastup imao je 1957. godine u Beogradu, u Stambol kapiji, čuvenom okupljalištu beogradskih boema i omiljenom mjestu glumaca, književnika novinara. Pjevao je i za Radio Beograd. Sedamdesetih godina sudbina ga je spojila sa Ljiljanom Petrović (Buttler) sa kojom je pjevao četiri godine u Domu sindikata. Ističe da je često radio i sa pokojnim Tomom Zdravkovićem. U Beogradu je živio i radio 38 godina.

Mostar Sevdah Reunion: Fato mori dušmanke ft. Ljiljana Petrović Buttler

Zajedno sa Dragim Šestićem 1993. godine izdaje manji tiraž kasete ‘Biseri sevdaha’, koja je predstavljala svojevrsnu duhovnu borbu i nesvjesni začetak ideje Mostar Sevdah Reunion-a.

U maju 2002. godine zajedno sa Mostar Sevdah Reunion-om nastupa u dvorani Queen Elizabeth Hall u Londonu. Kritika je tada zabilježila: ‘Pjevač Ilijaz Delić je bio apsolutna zvijezda koncerta. U krem odijelu, srebrene kose, te noći je bio Frank Sinatra, čiji nas je glas pun emocija odveo daleko, na Balkan. Njihova muzika je miljama daleko od salse, ali ne morate razmišljati o Kubi i Buena Vista Social Clubu dok su oni tu’.

Mostar Sevdah Reunion: Karanfile cvijeće moje (2011)

Tokom svoje bogate pjevačke karijere, Ilijaz je imao veliki broj nastupa i uvijek bio drag gost i prepoznatljiv po svom prijatnom glasu. Posljednji nastup je imao u proljeće 2013. godine u Frankfurtu, nakon čega se zbog pogoršanja zdrastvenog stanja uzrokovanog karcinomom pluća povukao i boravio u Fojnici na rehabilitaciji.

Sahrana Ilijaza Delića će biti obavljena u Mostaru.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *