Sjećanje: Jadranka Stojaković

U utorak, 3. maja 2016. u Banja Luci je umrla Jadranka Stojaković, jedna od najpoznatijih kantautorica zabavne muzike na našim prostorima, i autorica brojnih urbanih šansona i šlagera intimnog muzičkog izražaja.

Jadranka Stojaković (1950-2016)
Jadranka Stojaković: Svirala je gitaru, šargiju i usnu harmoniku

Rođena je 24. jula 1950. u Sarajevu, gdje je i počela sa svojom jedinstvenom muzičkom karijerom. U drugoj polovini 1970-ih počinje se baviti obradom bosanskih sevdalinki, starih gradskih ljubavnih pjesama, kao i komponovanjem poezije pjesnikinje Desanke Maksimović. Radila i primjenjenu muziku za televiziju, posebno za emisije za djecu nekadašnje Televizije Sarajevo. Autorica je uvodne teme 14. Zimskih olimpijskih igara održanih u Sarajevu 1984. godine. Nastupala je na brojnim domaćim festivalima zabavne muzike u Sarajevu, Opatiji, Zagrebu i Beogradu.
Od 1988. godine je živjela i radila u Japanu, gdje je stigla zahvaljujući albumu sa tradicionalnim jugoslovenskim pjesmama dijeljenom novinarima, koji su izvještavali sa Olimpijade u Sarajevu. Jedan japanski novinar je ovaj album poslao u Japan i uskoro je uslijedio poziv na festival.

Jadranka Stojaković: Što te nema

U Japanu je napravila zapaženu karijeru. Imala je tri prateće grupe i stvarala je muziku koja je bila spoj Japana i Balkana: ‘Ponijela sam svoje razne obrade, i to je super prošlo. Još tri puta su me zvali na gostovanja, da bih 1988. godine potpisala ugovor na četiri godine. Onda je počeo rat. Ostala sam bez praznih stranica u pasošu, i do 1998. godine nisam imala nikakva dokumenta. Bila sam kao zatvorenik. Mogla sam da radim u Japanu, ali nisam mogla nigdje da putujem.’

Jadranka Stojaković (1950-2016)
Jadranka Stojaković: Rođena sam u Sarajevu, u familiji nastaloj bosanskim ‘mikserom’. Sarajevo tjera na razmišljanje, visprenost i duhovnost. Sarajevo i svijet u kome sam se kretala su me naučili da što različitije vidiš, čuješ i osjetiš, u komunikaciji postoji veća šansa za pozitivan odgoj humanog bića. Jednostavno, u našem gradu sam se osjećala kao učesnik na svakodnevnom kosmopolitskom festivalu. Duhovno ću uvijek biti vezana za Sarajevo sa kojim mogu razmijeniti slične poglede na svijet u nama i oko nas.

Likovna strana umjetničkog interesovanja Jadranke Stojaković ostala je u sjenci njene izuzetne muzičke karijere. Slikarstvo je završila na Likovnoj akademiji u Sarajevu, u klasi profesora Ratka Lalića: ‘Slikala sam, ali su moja platna ostala u Japanu. U toj zemlji sam usvojila novi umetnički izraz – kompjutersku grafiku.’
U Bosnu i Hercegovinu se vraća 2012. godine, kada pada u postelju zbog bolesti motornog neurona, koja je ustanovljena nakon pada na koncertu u Tokiju: ‘Ovo je bolest na koju utiču vremenske prilike, ishrana i količina sna. Vežbe su naporne. Ako ih ne radim, ne osećam se dobro. Teško je s ovom bolešću izlaziti na kraj. Nakon teške borbe s bolešću Jadranka Stojaković je umrla u utorak, 3. maja 2016. u Banja Luci.

Jadranka Stojaković: Sve smo mogli mi

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Jedan odgovor na “Sjećanje: Jadranka Stojaković”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *