Sjećanje: Josip Vancaš

Vancaš je bio poznati arhitekta koji je konstruisao nekoliko značajnih građevina u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Josip Vancaš
Josip Vancaš

Josip Vancaš je rođen 22. marta 1859. godine, u mađarskom Sopronu. Studirao je na Visokoj tehničkoj školi u Beču od 1876. do 1881. godina, nakon čega je radio u ateljeu F. Fellnera i H. Helmera u svojstvu crtača na projektima za pozorišta (među njima je i Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu). U tom ateljeu je bio orijentisan na renesansni stil, što će mu kasnije naročito dobro doći u Sarajevu.

Čekajući na pravo zaposlenje Josip Vancaš se u oktobru 1882. godine upisuje na Arhitektonski odjel Akademije likov­nih umjetnosti gdje se kod Friedricha Schmidta posvećuje studiju gotike. Schmidt je na tom polju bio najpozvaniji autoritet.

Na poziv bosanske vlade 1883. godine Vancap dolazi u Sarajevo, gdje provodi najveći dio života i vodeća je ličnost u domenu ovdašnje arhitekture. Proučavao je bosansko narodno graditeljstvo i nastojao primjenom njegovih karakterističnih elemenata ostvariti “bosanski stil”. Bio je neobično produktivan. Za vrijeme djelatnosti u Bosni – od 1883. do 1921. godine – Vancaš je konstruisao 102 stambene kuće, 70 crkava, 12 škola, 10 banaka, 10 palača, 10 vladinih i općinskih zgrada, 6 hotela i kafana, te je izveo niz pregradnji.

Kao zastupnik u bosansko-hercegovačkom saboru podnio je 1911. rezoluciju o zaštiti spomenika kulture u Bosni i Hercegovini.

Katedrala Srca Isusova

Vjerovatno najljepši objekat koji je Vancaš izgradio u Sarajevu jeste i jedna od gradskih prepoznatljivosti, Katedrala Srca Isusova. Projekt za izgradnju Katedrale je izradio kombinujući elemente romanike i gotike, i tako stvorio sintezu po kojoj se ovaj objekat izdvaja od ostalih te vrste. Po tom projektu urađen je i dio enterijera.

Katedrala Srca Isusova, Sarajevo
Katedrala Srca Isusova, Sarajevo

Izgradnja objekta je započela 1884. godine, a 1889. godine objekat je završen i predat na upotrebu Sarajevskoj gradskoj općini. Za izgradnju sarajevske Katedrale i zgrade Zemaljske vlade, 1889. godine odlikovan je viteškim križem Franje Josipa I, a 1898. godine ga je odlikovao i papa Lav XIII viteškim križem Sv. Georga.

Grand hotel

Zgrada nekadašnjeg SDK je prvobitno bio Grand hotel. Poslije hotela, poznat je bio kao Landesbank (Zemaljska banka), zatim kao sjedište Službe društvenog knjigovodstva, a danas je u građevini smješten Zavod za platni promet. Objekat je nastao 1893. godine, a otvoren je 1895. godine.

Nekadašnji Grand hotel, Sarajevo
Nekadašnji Grand hotel, Sarajevo

Projektanti su bili Karlo Pardžik i Josip Vancaš. Pročelje zgrade je građeno u duhu rane renesanse. Ispred pročelja zgrade nalazi se Vječna vatra, koja je upaljena 1946. godine kao spomenik oslobodiocima Sarajeva i žrtvama fašizma koji su pali u DrugomI svjetskom ratu.

Pošta na obali

Josip Vancaš je projektovao i zgradu Vojne pošte, što je i zapisano u holu iznad vrata. Izgrađena je 1913. godine u stilu recesije, i neodoljivo podsjeća na Bečku Poštansku kasu.

Pošta na Obali, Sarajevo
Pošta na Obali, Sarajevo

I danas je unutrašnjost ove zgrade ostala ista, ali nedostaju veliki sat, grobovi K. Und K. Monarhije, vojnici i kraljevski sto presvučen zelenom čohom.

Muzička škola, Sarajevo
Muzička škola, Sarajevo

Osim navedenih objekata, Vancaš je projektovao Katoličko groblje na Koševu (1884.); projektovao pozorišnu zgradu u Sarajevu (1890.), ali ga nije realizirao. Vancaš je sagradio i vlastitu kuću u Sarajevu, u Titovoj ulici na broju 45, iz koje je iselio u Zagreb 27. septembra 1921. godine, pošto ju je ustupio Savezu Hrvatskih Seljačkih Zadruga. Josip Vancaš je 1893. godine projektovao današnju Muzičku školu, a tadašnji zavod sv. Augustina, a 1896. godine je projektovao paviljon Bosne i Hercegovine.

Ulica Strossmayerova, Sarajevo
Pored mnogobrojnih stambenih objekata u Sarajevu Josip Vancaš je projektovao i istočnu stranu današnje Strossmayerove ulice.

Josip Vancaš je umro u Zagrebu, 15. decembra 1932. godine. Ime ovog istaknutog stručnjaka danas nosi i jedna ulica u centru grada Sarajeva.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *