Sjećanje: Milivoj Bačanović

Milivoj Bačanović je bio renomirani prvak Sarajevske Opere od njenog osnivanja.

Milivoj Bačanović (1921 - 2012)
Milivoj Bačanović (1921 – 2012)

Rođen je 5. decembra 1921. godine u Herceg Novom. Završio je Pomorsku trgovačku akademiju “Dubrovnik – Kotor”. Pjevanje je studirao u Italiji na Konzervatoriju Rosini u Pezaru. Učesnik je Narodnoolobodilacke borbe od 1. augusta 1944. godine.

Od osnivanja Sarajevske opere 1946. godine, gdje je došao iz Beograda, iz Centralne umjetničke grupe USAOJ-a Ivo Lola Ribar, Milivoj Bačanović je sve do penzionisanja bio prvak te opere, izuzev sezone 1955./56., kada je bio angažovan u Zagrebačkoj operi za glavne role baritonskog faha. Gostovao je u svim jugoslavenskim operskim kućama, kao i van zemlje: Grčka, Italija, Njemačka, Belgija, Francuska, Bugarska, Rumunija.

Dobitnik je nagrade “27. juli” za afirmaciju muzičke umjetnosti, stimuliranje muzičkog stvaralaštva i širenje muzičke kulture, a u Belgiji, na internacionalnom takmičenju muzičkih umjetnika 1953. godine, dobija dvije nagrade: Prvu baritonsku i u ukupnom takmičenju na kojem je učestvovalo 200 pjevača iz svih zemalja svijeta, dobio je prvu nagradu.

Sjajni bariton Milivoja Bačanovića

Milivoj Bačanović je dobitnik Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva 1961. godine. Dobijanje najvece nagrade grada na Miljacki je potakla sjajna izvedba Rigoleta u istoimenoj operi.

Ukazom predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita, Bačanović je 1950. godine odlikovan Ordenom rada III reda, a Ordenom rada sa zlatnim vijencem drugog reda 1972. godine.

Spomen plaketu Grada Sarajeva dobija 1965. godine. Nagradu Udruženja reproduktivnih umjetnika BiH dobio je 1961. godine, Zlatnu plaketu Muzičke omladine 1970. godine, a dobitnik je i više visokih nagrada Saveza kompozitora Jugoslavije. Dobitnik je i Plakete Grada Sarajeva 1979. godine, kao zaslužan građanin, a Povelju počasnog člana Saveza muzičkih umjetnika Jugoslavije primio je 1979. godine. Zlatnom značkom Muzičke omladine Bosne i Hercegovine je nagrađen 1970. godine.

Milivoj Bačanović: Parisko nebo (Sous le ciel de Paris, H. Giraud)

Uz veoma plodnu karijeru operskog pjevača, Milivoj Bač jeanović naročitu pažnju posvetio koncertnom izvođenju djela poznatih stranih, a posebno kompozitora s ovih prostora.

Umro je 17. aprila 2012. godine u Sarajevu, a sahranjen je 20. aprila 2012. godine na groblju Lav.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *